Комісія Мін'юсту скасувала перереєстрацію Почаївської лаври.

 

Комісія Міністерства юстиції з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації скасувала незаконну перереєстрацію комплексу споруд Свято-Успенської Почаївської лаври.

 

Про це заявила перша заступниця міністра юстиції Олена Сукманова, повідомила прес-служба Мін’юсту.

 

"Комісія Мін’юсту на своєму засіданні задовольнила скаргу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, який просив скасувати рішення про державну реєстрацію права користування на комплекс споруд Свято-Успенської Почаївської лаври за релігійною організацією Почаївська Свято-Успенська лавра. Відповідний наказ Мін’юсту було підписано сьогодні", – сказала Сукманова.

 

З її слів, члени комісії дійшли висновку, що реєстратор здійснив держреєстрацію права користування на комплекс споруд Свято-Успенської Почаївської лаври (Успенського собору, Троїцького собору, монастирських келій, архієрейського будинку, дзвіниці, надбрамного корпусу) з порушеннями вимог чинного законодавства.

 

"Саме тому це рішення про державну реєстрацію було скасоване, а державному реєстратору, який його здійснив, блоковано доступ до державного реєстру речових прав на нерухоме майно", – зазначила урядовець.

 

 

Як нагадує аґенція "Укрінформ", Міністерство культури оскаржило у Мін'юсті дії держреєстратора із вимогою скасувати рішення про держреєстрацію права УПЦ МП на користування майном Почаївської лаври та притягнути реєстратора до відповідальності.

 

На початку листопада тернопільські медії повідомили, що Почаївську Свято-Успенську лавру незаконно передано в користування УПЦ МП. Зокрема, депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця оприлюднив документи державного реєстратора, який 2018 року виконав рішення екс-прем'єр-міністра Віктора Януковича від 2003 року і передав у користування заповідника до 2052 року шість об'єктів Почаївської лаври (собори, дзвіницю, келії, архієрейський будинок – загалом 7 тис. квадратних метрів). Депутат продемонстрував витяг із Держреєстру, згідно з яким споруди Лаври записані на УПЦ МП до 1 січня 2052 року з правом пролонгації. 

 

24.11.2018