Парламент ухвалив у першому читанні зміни до Конституції щодо НАТО і ЄС: "за" – 311.

 

Верховна Рада підтримала у першому читанні президентський законопроект № 9037 про внесення змін до Конституції в частині закріплення стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО.

 

За таке рішення проголосувало 311 народних депутатів, повідомила аґенція "Укрінформ". Допіру у четвер Конституційний Суд України дав цьому законопроектові позитивний висновок.

 

Перед голосуванням до Верховної Ради прибув Президент України Петро Порошенко, котрий переконував народних депутатів підтримати законопроект у першому читанні без зволікань.

 

“Я не бачу аргументів не голосувати, не розумію цих аргументів і не сприймаю їх”, – сказав Президент.

 

На переконання голови держави, силою Основного закону вказані зміни зобов’яжуть українську владу – будь-яку і всі її гілки – забезпечувати вступ України до ЄС і НАТО.

 

"Це (закріплення в Конституції курсу України на вступ до ЄС і НАТО, – ред.) просто додаткова гарантія від реваншу проросійських, антинатовських, антиєвропейських сил. Загрозу такого реваншу я точно не хочу перебільшувати, але так само закликаю його не ігнорувати і не недооцінювати", – сказав голова держави.

 

Порошенко зауважив, що за останні чотири роки українці здолали “величезну дистанцію” на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції. З його слів, нині Україна та Євросоюз наблизилися одне до одного, як ніколи раніше, а жодна держава, яка не є членом НАТО, не має таких близьких відносин з НАТО, як Україна.

 

Президент підкреслив, що це все сталося завдяки людям, які п’ять років тому здійснили Революцію гідності.

 

Водночас він зазначив, що коли порівнювати із країнами-сусідами, то Україна “надзвичайно сильно запізнюється і відстає”. Так, Порошенко нагадав, що Польща, Угорщина та Чехія ще в березні 1999 року вступили до НАТО, а в травні 2004 року – до Євросоюзу, разом із Словенією, Словаччиною і країнами Балтії. “А ми на той момент навіть у двері не постукали до цих двох найуспішніших міжнародних союзів. А ми в тому ж таки 2004 році ледве-ледве зірвали план прикувати Україну до єдиного російського економічного простору”, – додав Порошенко.

 

"Фіксуючи в Конституції обов’язковість курсу на вступ до НАТО та Євросоюзу, ми посилаємо меседж і до Москви: розстаємося остаточно і безповоротно. Росія як країна-агресор не має і не матиме вето на наш вступ ані до НАТО, ані до Європейського Союзу. Ще раз наголошую – питати дозволу ми ні в кого не будемо. Це суверенне право України як країни, яка впевнено йде своїм шляхом", – додав Президент.

 

22.11.2018