Вступ до НАТО підтримує майже дві третини українців.

 

Рівень прихильності до НАТО в Україні досяг максимального показника за весь час спостережень – якби референдум про приєднання до Організації північноатлантичного договору відбувався зараз, то 62% підтримали би вступ до Альянсу. До січня 2022 року, тобто до скупчення понад 100-тисячного війська Росією біля українських кордонів, підтримка євроатлантичної інтеґрації жодного разу не перевищувала 60%.

 

 

 

Про це йдеться у результатах соціологічного опитування, оприлюднених групою "Рейтинг".

 

Проти вступу до НАТО виступає менше третини громадян України – 30%.

 

"За останні два місяці рівень підтримки вступу до Північноатлантичного альянсу зріс (наприкінці 2021 року вступ підтримували 55–58% опитаних). За історію спостережень з 2014 року – це найвищий показник позитивного сприйняття інтеграції України до НАТО", – прокоментували у групі "Рейтинг".

 

 

Ідею вступу до НАТО найбільш гаряче підтримують на Заході – 81% респондентів проголосував би "за". У Центрі євроатлантичну інтеграцію вітає дві третіх – 67%.

 

Відносна більшість мешканців Півдня теж прихильні до НАТО – 48% (але 42% – "проти").

 

Єдиним реґіоном, котрий не підтримує вступу до Альянсу, є Схід (понад третина "за" – 36%, але понад половина "проти" – 54%).

 

Найбільш прихильними до вступу в НАТО є виборці "Європейської солідарності" (93%), "Сили і честі" (82%), "Слуги народу" (72%). Найменш прихильні – виборці "ОПЗЖ" і партії "Наші" (менше 10%). 

 

 

Загалом рівень схвалення НАТО майже наздогнав показник прихильності України до вступу в Європейський Союз.

 

За приєднання до ЄС виступає 68% респондентів і 24% є "проти". 

 

Інформація про опитування. Група "Рейтинг" проводила опитування 16-17 лютого 2022 року. Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1722 респонденти. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,4%. 

 

18.02.2022