Горбатюк: Більшість злочинів проти Майдану розкрито.

 

Начальник Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк заявив про те, що більшість із 4,7 тис. злочинів проти Майдану, які розслідують правоохоронці, розкрито.

 

Про це він сказав під час брифінгу в Києві на п'яту річницю початку Революції гідності, повідомила аґенція УНІАН.

 

"На сьогоднішній день із тих 4,7 тис. злочинів більша частина розкрита, тобто встановлені обставини вчинення цих злочинів. У найкращому варіанті, який є у нас, це встановлені і виконавці, і організатори та замовники і пособники, в тому числі і середня ланка", – поінформував Горбатюк.

 

"На сьогоднішній день повідомлено про підозру 442 особам, слідчими ГПУ – 298 особам, щодо 279 осіб обвинувальні акти направлені до суду, слідчими ГПУ – 158", – розповів він.

 

Зі слів Горбатюка, у справах, які розслідують або спрямовані до суду, під вартою перебувають 13 осіб. "Їх могло бути набагато більше, але відбуваються неодноразові випадки зміни запобіжних заходів, навіть особам, яких підозрювали у вчиненні трьох вбивств і 33 замахів на вбивства", – заявив він.

 

"З часу останнього лютневого звіту до теперішнього часу, тобто за останній рік, повідомлено про підозру 42 особам, з них п’яти прокурорам, семи суддям, 24 правоохоронцям, серед яких один слідчий, та ще п’яти тітушкам", – перелічив Горбатюк.

 

Цього року до суду скеровано 16 обвинувальних актів стосовно 34 осіб, за результатами розгляду судами ухвалено 4 обвинувальні вироки щодо 4 осіб, при цім щодо трьох ідеться про позбавлення волі.

 

Загалом же, якщо йдеться про розслідування найважчих злочинів, скоєних на Майдані, – організацію та вчинення вбивств, то за весь період слідства повідомлено про підозру 56 особам.

 

"Щодо розслідування вбивств, які відбувалися під час Революції гідності – перші три вбивства у січні, інші – 18-20 лютого, дані свідчать: на сьогоднішній день щодо організації та вчинення 73 вбивств під час протестних акцій повідомлено про підозру 56 особам... У суді розглядають обвинувальні акти стосовно 13 осіб, яких обвинувачують у більшості з цих вбивств", – сказав Горбатюк.

 

Станом на сьогодні 52 особи судами визнані винними у скоєнні злочинів проти Майдану, дев'ятеро засуджені до позбавлення волі. 

 

Начальник Управління спеціальних розслідувань ГПУ поскаржився на те, що держава не сприяє розслідуванню злочинів проти Майдану.

 

Зі слів Сергія Горбатюка, існує два напрямки, які ускладнюють і суттєво загальмовують розслідування справ.

 

Зокрема він зауважив, що експертизи у цих справах тривають роками через застаріле обладнання, на якому працюють експерти, а декілька нових приладів вдалося придбати лише після зустрічей родин загиблих на Майдані з керівництвом держави.

 

Він підкреслив, що, з одного боку, законодавець поставив рамки для слідства – один рік на проведення досудового слідства, а з іншого боку, експертизи у цих справах тривають роками.

 

Також він звернув увагу на перевантаженість судів, однак основна проблема, за його словами, – ігнорування Вищою радою правосуддя численних скарг від прокурорів на дії суддів у справах Майдану, зокрема щодо необґрунтованого затягування роками справ.

 

Окремо Горбатюк наголосив на тому, що високопосадовці силових структур, яких підозрюють, а деяких вже обвинувачують у злочинах проти Майдану, не лише перебувають без жодного запобіжного заходу, а й навіть не відсторонені від виконання своїх обов'язків. Він вважає, що така ситуація сприяє тому, що їхні підлеглі також не поспішають давати свідчення у цих справах.

 

“За всі ці роки розслідування злочинів проти учасників Революції гідності загалом не стали справою державного пріоритету. Робота із розкриття цих злочинів – це робота всієї держави, а не лише одного слідчого підрозділу”, – поскаржився Горбатюк.

 

Підсумовуючи, керівник управління заявив, що слідство вже подолало екватор і рухається до завершення цих справ. “Проте ще дуже багато треба зробити, щоби слідчі сказали, що ми зробили все, що могли, і щоб винні зазнали покарання”, – сказав він.

 

21.11.2018