США підтримують кандидатуру Кіма Чена Янґа на президента Інтерполу.

Тим часом Росія активно просуває на цю посаду свого ставленика Алєксандра Прокопчука.

 

                              Кім Чен Янґ

 

На виборах керівника Інтерполу США підтримають кандидатуру тимчасового виконувача обов'язків президента цієї міжнародної правоохоронної організації Кіма Чена Янґа з Південної Кореї. Про це у вівторок, 20 листопада, заявив державний секретар США Майк Помпео в Вашінґтоні – повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

«Ми рішуче підтримуємо Кіма Чена Янґа, котрий зараз виконує обов'язки президента. Ми вважаємо, що він – найкращий кандидат на цю роль», – заявив Помпео на прес-конференції в Державному департаменті США. Він додав, що Сполучені Штати закликають всі країни і організації, які входять в Інтерпол, «відповідально підійти до виборів лідера організації» і проголосувати за «чистого керівника».

 

Тим часом фаворитом на виборах президента Інтерполу, які призначені на 21 листопада і пройдуть на Генеральній асамблеї в Дубаї, вважають представника МВС Росії генерал-майора поліції Алєксандра Прокопчука. Він обіймає нині посаду віце-президента організації.

 

Напередодні британська газета The Times опублікувала статтю про те, що Кремль активно лобіює свого представника на посаду президента Інтерполу. Автори статті висловили побоювання, що в разі призначення Прокопчука Москва займеться переслідуванням своїх політичних опонентів за допомогою Інтерполу.

 

Раніше група сенаторів США виступила зі зверненням до президента Дональда Трампа і Генеральної асамблеї Інтерполу перешкодити Прокопчуку зайняти посаду президента. Вони мотивували це тим, що Росія порушує правила Інтерполу, використовуючи організацію «для зведення порахунків і переслідування політичних опонентів, дисидентів і журналістів».

 

Інтерпол об'єднує 192 країни, кожна з яких матиме один голос під час голосування за нового президента. Попередній президент Інтерполу, представник Китаю Мен Хунвей, зник наприкінці вересня, гостюючи на своїй батьківщині. Пізніше стало відомо, що в Китаї він був затриманий і проти нього ведеться розслідування за звинуваченням в корупції.

21.11.2018