Засуджений за корупцію екс-прем'єр Македонії отримав притулок в Угорщині.

Сам Нікола Ґруєвський стверджує, що став жертвою політичних переслідувань з боку правлячої партії.

    

 

Про те, що Будапешт надав політичний притулок колишньому прем'єр-міністру Македонії Ніколі Ґруєвському, засудженому на батьківщині за корупцію, сам він повідомив на своїй сторінці в Facebook у вівторок, 20 листопада. «Сьогодні Республіка Угорщина, повноправний член ЄУ та НАТО, відповіла позитивно на поданий мною раніше запит на отримання політичної притулку через політичні переслідування в Республіці Македонія», – написав Ґруєвський у своєму пості в соцмережі.

 

Екс-глава македонського уряду стверджує, що став жертвою політичних переслідувань з боку урядової партії Соціал-демократичного союзу Македонії. «Уряд хоче забрати мою свободу, використовуючи недемократичні кроки і методи, зловживаючи судовою системою Македонії», – нарікає екс-прем’єр.

 

Вирішуючи питання про політичний азиль для Ґруєвського, профільне угорське відомство з питань імміґрації та надання притулку визнало, що життя політика перебуває в небезпеці.

 

У травні поточного року екс-прем'єр Македонії був засуджений до двох років позбавлення волі за зловживання службовим становищем. Йому, зокрема, закидали придбання автомобіля вартістю понад 500 тисяч євро. Минулого тижня Верховний суд Македонії відхилив останню апеляцію Ніколи Ґруєвського на цей вердикт, після чого він мав почати відбувати покарання. Але несподівано політик зник – і цього тижня з’явився в Будапешті. Там його як високого гостя привітав угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан.

 

Цікаво, що раніше у македонського екс-прем'єра правоохоронці вилучили закордонний паспорт, тому він не міг леґально полишити Македонію. 12 листопада був виданий ордер на розшук Ґруєвського всередині країни. Після підтвердження відомостей про виїзд політика за кордон македонське Міністерство юстиції планує оголосити його в міжнародний розшук. Влада Македонії також має намір вимагати в Угорщині екстрадиції засудженого екс-прем'єра.

 

Нагадаємо, що Нікола Ґруєвський обіймав посаду прем'єр-міністра Македонії з 2006 до 2016 року, а до 2017 року очолював консервативну партію «Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія македонської національної єдності». Він як і раніше вважається депутатом македонського парламенту. На батьківщині проти Ґруєвського порушено ще кілька кримінальних справ за звинуваченнями в корупції і зловживанні службовим становищем.

20.11.2018