У Празі пройшла антиурядова акція протесту.

Демонстранти звинувачували в корупції прем'єр-міністра Андрея Бабіша.

 

 

 

У Празі ввечері в четвер, 15 листопада, відбулася масова акція протесту з вимогою відставки прем'єр-міністра Чехії Андрія Бабіша. Як повідомило видання České noviny, в акції взяли участь кілька тисяч осіб. Вони звинувачували голову уряду в брехні й фінансових зловживаннях. Демонстранти скандували: «До демісії!», «Геть Бабіша!».

 

Мітинг пройшов після повідомлень, які з'явилися в чеській пресі про те, що Бабіш ховав свого сина Андрея Бабіша-молодшого від допитів у справі про зловживання під час отримання дотацій Європейської Унії. 

 

Напередодні 35-річний син Андрія Бабіша розповів у інтерв’ю журналістам, що його примусово вивезли з країни до анексованого Росією Криму, щоб не дозволити дати свідчення у справі проти батька, а люди з оточення Бабіша-старшого залякували його. Він звинуватив насамперед вихідця з Росії Петра Протопопова, котрий «опікав» його під час поїздки до Криму. 

 

Сам прем’єр Бабіш раніше заявив, що його син не був викрадений і перебував у Криму добровільно. Прем'єр додав, що у Андрея Бабіша-молодшого є психічні проблеми: він хворий на шизофренію. На думку політика, публікація інтерв'ю з його сином є провокацією з метою дискредитувати самого прем'єр-міністра і добитися відставки уряду.

 

Сенат Чеської республіки напередодні закликав Андрея Бабіша подати до демісії. Палата депутатів розгляне питання про довіру уряду в п'ятницю, 16 листопада.

 

Москва вже встигла відреагувати на звинувачення чеського прем’єра і «кримську історію» його сина. У Кремлі назвали цю інформацію «провокацією». «Дуже схоже на якийсь інформаційний вкид, провокацію, яка була складена с якоюсь внутрішньополітичною метою», – заявила  речниця МЗС Росії Марія Захарова.

 

Синові глави чеського уряду належить частка у великому відпочинковому комплексі «Гніздо лелеки», побудованому з залученням дотацій з Євроунії. Його підозрюють у шахрайстві під час отримання фінансування з фондів ЄУ. Однак його не залучали до участі в слідчих діях через нібито психіатричні проблеми. Поки що залишається нез’ясованим, є його діагноз реальним чи спробою захиститися від слідства.

16.11.2018