ОБСЄ вважає "вибори" в ОРДЛО порушенням "мінських угод".

 

Спеціальний представник ОБСЄ у тристоронній контактній групі Мартін Зайдік вважає, що голосування за визначення нових ватажків рухів "ДНР" і "ЛНР", трактоване в Росії як "вибори на Донбасі", не відповідатиме мінським угодам.

 

"Я особисто вважаю, що проведення цих так званих виборів не відповідає ні букві, ні духу мінських угод", – сказав Зайдік за підсумками засідання ТКГ у вівторок у Мінську, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

З його слів, політична група "обмінялася думками щодо модальності імплементації формули Штайнмаєра у світлі останніх рішень, прийнятих сторонами". У цьому контексті тристороння контактна група порушила питання проведення виборів на Донбасі.

 

Раніше у вівторок представник Росії у контактній групі Боріс Ґризлов заявив, що Росія визнає "вибори" на Донбасі, адже то, на думку Росії, не є такі "вибори", котрі потрапляють під юрисдикцію "мінських домовленостей", бо йдеться про вибори "глав і народних рад", а не депутатів місцевого рівня.

 

Представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко наголосила, що дії Росії та її проксі-утворень провадять до зриву політико-дипломатичних переговорів у Мінську та дестабілізації становища на фронті.

 

"Це повтор сценарію 2014 року, коли псевдовибори, організовані Кремлем, призвели до зриву мінських переговорів, невиконання "мінських угод" та серйозної дестабілізації на Донбасі, до тисяч жертв серед військових і цивільних", – написала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

06.11.2018