Радник АП: Угода із Константинополем не суперечить українському законодавству.

 

Директор Національного інституту стратегічних досліджень, радник Президента України Ростислав Павленко заявив, що договір про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом, підписаний Президентом Петром Порошенком і Патріархом Варфоломієм, не суперечить українським законам і не потребує ратифікації.

 

Про це він заявив на брифінгу, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

"Жодним чином не суперечить, – сказав Павленко, відповідаючи на питання журналістів. – Профільний закон України про свободу совісті, релігій, організацій не просто дає право, а зобов'язує державу сприяти релігійним організаціям в реалізації їхніх законних інтересів".

 

Павленко не відкидає, що текст угоди може бути опублікований.

 

"Про що свідчить ця угода? Практично всі ті міфи, усі ті вкиди, які були протягом останнього часу, фактом підписання цієї угоди спростовуються. Перш за все, щодо того, чи буде це незалежна Церква, або ж це буде якась форма підпорядкування Вселенській Патріархії. Є чітка фіксація, що йдеться про незалежну, автокефальну Церкву, яка отримає своє місце у диптиху, тобто у порядку згадування православних Церков", – наголосив радник Президента.

 

Ростислав Павленко додав, що тепер у питанні створення незалежної Української православної Церкви усе залежить від того, наскільки швидко українські єпископи дійдуть згоди щодо проведення собору й обрання предстоятеля.

 

Директор НІСД повідомив: постійне представництво Вселенського патріархату, або ставропігія, після створення незалежної Української православної Церкви виконуватиме роль посольства.

 

"Це – робота представництва, тобто це те, що ми очікуємо від посольства: підтримання двосторонніх контактів, перш за все з незалежною українською Церквою; там, де потрібна державна підтримка відповідно до українського законодавства, – з Українською державою і Вселенським православ'ям; зв'язків між Вселенським патріархатом і іншими православними Церквами", – зазначив Паленко, відповідаючи на запитання, у чому полягатиме місія ставропігії Вселенського патріархату в Україні.

 

З його слів, представництва різного рівня Вселенського патріархату існують у багатьох країнах, у котрих існують православні Церкви.

 

Крім того, він додав, що Константинополь відрядить свого спеціального представника – екзарха – в Україну для забезпечення роботи амбасади.

 

При цім радник Президента не відкидає, що реконструкцію Андріївської церкви, яку планують завершити до 2020 року, можуть прискорити у зв'язку з прийняттям рішення про передачу церкви у користування представництву Вселенського патріархату.

 

05.11.2018