Катерина Гандзюк померла, не переживши замаху.

 

Громадська активістка, виконувачка обов'язків керівника справами виконавчого комітету Херсонської міської ради Катерина Гандзюк померла в київській лікарні, не переживши наслідків замаху на її життя. Катерині було 33 роки. Вранці 31 липня нападник облив Гандзюк концентрованою сірчаною кислотою біля її будинку в Херсоні, спричинивши Катерині важкі опіки.

 

 

"Вранці померла Катя. Причина – не пережила напад сірчаною кислотою. Померла від наслідків, від отриманих опіків, бо на Катю вилили літр кислоти і це її вбило. Клінічну причину смерті покаже розтин. Але він не дасть відповіді на питання: хто вбив Катю Гандзюк?", – ідеться у повідомленні на сторінці групи підтримки Катерини у Facebook.

 

Згідно з інформацією видання "Дзеркало тижня", причиною смерті Катерини Гандзюк став тромбоз.

 

Водночас, соратники Гандзюк наголошують, що Катерина померла саме внаслідок нападу.

 

"Катерина Гандзюк померла не через тромб і не через лікарську помилку. Клінічна причина її смерті взагалі не має значення. Тому що це не просто смерть у лікарні. Це результат успішного замновного вбивства літром кислоти – Катя не пережила жорстокого нападу, від котрого система намагалася відмахнутися", – прокоментував народний депутат Мустафа Найєм.

 

 

У Києві під будівлею Міністерства внутрішніх справ друзі радниці міськголови Херсона Катерини Гандзюк та небайдужі вийшли на акцію її пам’яті. Загалом під МВС вийшло понад 500 осіб.

 

Учасники акції принесли лампадки, фотографії Катерини та плакати, якими вимагали надати об’єктивні дані щодо розслідування вбивства. Також громадськість і надалі вимагає правоохоронців назвати замовників цього нападу, повідомляє "Громадське".

 

 

У Херсоні містяни вийшли на площу Свободи, аби вшанувати пам’ять Гандзюк. Охочі біля мікрофона згадували Катерину та ставили питання, хто є замовником її вбивства. Місцеві прийшли з плакатами та фотографіями Катерини.

 

У Харкові, в котрому почастішали випадки атак на активістів, аналогічна акція відбулася під стінами обласного управління поліції. На неї прийшли близько 400 осіб. Під будівлею після акції залишили портрет Катерини, а також запалили свічки. Крім того, активісти увімкнули відео останнього звернення Гандзюк з лікарні, після якого її вшанували хвилиною мовчання.

 

Згадати Гандзюк у Житомирі вийшло з 20 осіб. Під вигуки "Хто замовив Катю Гандзюк?" люди поклали під двері поліції квіти та плакати з вимогою покарати винних. "Люди хочуть знати відповідь: хто винен в її загибелі, хто був замовником, хто на неї виплеснув ту кислоту. Я хочу, аби такого не було, аби люди, які мають громадську позицію та хочуть щось змінити, не гинули", – сказав місцевий мешканець Дмитро Раков.

 

У Львові на Площі Ринок зібралося близько сотні осіб. 

 

Голова Національної поліції Сергій Князєв повідомив про те, що у зв‘язку зі смертю Катерини Гандзюк слідчі перекваліфікували справу – тепер її розслідують не як замах, а як "закінчене вбивство".

 

"Кримінальне провадження буде розслідуватися як «умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, скоєне на замовлення, вчинене за попередньою змовою групою осіб». Оскільки слідство майже завершене, вся доказова база зібрана, найближчим часом матеріали кримінального провадження передамо до суду. Якщо провина затриманих буде доведена – їм загрожує до 15 років позбавлення волі або пожиттєве ув‘язнення", – цитує прес-служба МВС.

 

Голова Нацполіції нагадав, що за фактом нападу поліція затримала п’ятьох співучасників злочину, зокрема, організатора і виконавець. Князєв вважає, що в частині встановлення організаторів та виконавців "свою роботу поліція виконала". Водночас, визнав, що замовників наразі не ідентифікували.

 

"Національна поліція України надає всю необхідну допомогу, аби замовник був названий і поніс покарання. У зв‘язку зі смертю потерпілої очікуємо, що затримані організатори нападу дадуть додаткові свідчення щодо того, чиє замовлення вони виконували", – зазначив Князєв.

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко ствердив, що переживає смерть Катерини Гандзюк, "як особисте горе". З його слів, слідство, під час котрого провели 367 допитів, 21 експертизу, перевірки на детекторі брехні та інші процесуальні дії, невдовзі завершиться, і "встановлені виконавці та організатор постануть перед судом".

 

Луценко теж очікує на зізнання від організатора. "З метою встановлення замовника підозрюваний в організації вбивства у кінці жовтня переведений в ізолятор СБУ Києва", – додав він.

 

Президент України Петро Порошенко, перебуваючи в Туреччині, закликав об'єднатися з метою покарання винуватців нападу.

 

"Хочу зараз звернутися до правоохоронців, щоб було зроблено усе можливе для того, щоб були знайдені вбивці і вони були покарані, опинилися на лаві підсудних. І ми усі маємо об’єднати зусилля для того, щоб це відбулося. Спільно допомогти правоохоронним органам, допомогти поліції для того, щоб зло було покаране", – цитує прес-служба АП.

 

ХРОНОЛОГІЯ

 

31 липня в Херсоні біля під'їзду нападник вилив на радницю міського голови Катерину Гандзюк кислоту. Гандзюк отримала опіки приблизно 30% шкіри, потрапила до реанімаційного відділення.

 

1 серпня Гандзюк перевели до лікарні в Києві. Під будівлею Міністерства внутрішніх справ відбулася акція "Покарати зло", під час котрої протестувальники вимагали розслідувати замах, нагадували про те, що Гандзюк боролася на місцевому рівні з представниками сепаратистських рухів, вела розслідування корупції в місцевій поліції.

 

3 серпня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про затримання підозрюваного у нападіна Гандзюк.

 

6 серпня Херсонський міський суд взяв під арешт Миколу Новікова.

 

16 серпня Гандзюк заявила, що Микола Новіков – не винуватий. Журналісти виявили, що затриманий має алібі: під час нападу він відпочивав на морі.

 

20 серпня суд узяв під варту другого фігуранта справи про напад на Гандзюк – Віктора Горбунова.

 

21 серпня заарештовано ще двох підозрюваних – Сергія Торбіна та Володимира Васяновича. Торбін, згідно зі слідством, був організатором замаху.

 

22 серпня Миколу Новікова відпустили з-під варти. Представники поліції попросили вибачення у чоловіка, котрий 19 діб перебував у СІЗО.

 

22 серпня суд відпустив четвертого із підозрюваних, В'ячеслава Вишневського, під домашній арешт.

 

23 серпня Херсонський міський суд узяв під варту Микиту Грабчука. Саме він, згідно зі слідством, вилив кислоту на Катерину Гандзюк.

 

13 вересня Володимира Васяновича відпустили з СІЗО під домашній арешт. На суді Васянович дав покази проти Торбіна. Адвокатка Євгенія Закревська заявила про намір слідства "замкнути" справу на Торбіні, не вишукуючи замовників.

 

26 вересня Катерина Гандзюк записала відеозвернення до громадськості та української влади.

 

4 листопада Катерина Гандзюк померла.

 

05.11.2018