Ердоган: Туреччина ніколи не визнає анексії Криму Росією.


Президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина ніколи не визнає незаконної анексії Криму Російською Федерацією.

 

Таку заяву він оголосив під час спільної з Президентом України Петром Порошенком прес-конференції за підсумками 7-го засідання стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною в Стамбулі, повідомила аґенція УНІАН.

 

 

Ердоган зауважив, що позиція Туреччини полягає в підтримці суверенітету, незалежності, територіальної цілісності та політичної єдності України.


"Ми ще раз наголосили, що ми ніколи не визнавали та не будемо визнавати незаконної анексії Криму", – наголосив він, додавши, що Туреччина продовжуватиме відстоювати права та інтереси кримських татар – як тих, що залишилися на території анексованого Криму, так і тих, які були змушені виїхати з півострова.

 

Порошенко домовився з Ердоганом про подальшу координацію зусиль в процесі звільнення українських політв’язнів в РФ та окупованому Криму. "Ми високо цінуємо допомогу Туреччини і особисто її президента у звільненні політичних в’язнів. Ми дякуємо за звільнення Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова", – заявив він.


"Цього разу ми отримали довший список, який ми одразу ж передали російській стороні. І бажаю, щоб ми слідкували за цим процесом і були успішні у його вирішенні", – зазначив зі свого боку президент Туреччини.

 

Президент України подякував Ердогану не лише за сприяння у звільнення політв'язнів та невизнання анексії Криму, а й за позицію щодо Чорного монря. "Важливими для нас є запевнення Туреччини, що вона не залишиться осторонь питань «повзучої агресії» в Азовському морі та порушення прав людини на окупованому півострові", – прокоментував Порошенко.

 

Загалом, Петро Порошенко втішився "дуже теплим, дружнім переговорам", котрі тривали загалом чотири години (дві години віч-на-віч, ще дві години у форматі стратегічної ради). "Я мав чудову нагоду ще раз пересвідчитися, що в особі президента Ердогана ми маємо надійного, доброго друга і партнера для України", – сказав Порошенко, згідно з повідомленням прес-служби АП.

 

"У цьому році ми відзначаємо 100-ту річницю встановлення дипломатичних відносин з Україною. Османська імперія стала однією з перших держав, яка у 1918 році визнала молоду державу – Українську Народну Республіку. І сьогодні ми розвиваємо наші стосунки саме з візією того періоду", – привітав Ердоган.

 

Під час переговорів, зокрема, йшлося про співпрацю у транспортній сфері, військово-технічному комплексі, лібералізацію взаємних поїздок.

 

"Ми прийняли рішення про підписання до кінця року Угоди про вільну торгівлю. Ми віримо, що завдяки цьому ми досягнемо мети – торговельного обігу в 10 млрд доларів", – зазначив Реджеп Таїп Ердоган.


 

 

04.11.2018