Нова Каледонія залишиться в складі Франції.

Референдум про сецесію завершився негативним результатом.

 

 

На референдумі у французькому заморському володінні Нова Каледонія значна більшість виборців, як і очікували, висловилася проти незалежності від Франції. Про це повідомило в неділю, 4 листопада, видання Le Monde з покликом на інформацію лічильної комісії. За результатами підрахунку 99 відсотків виборчих бюлетенів, проти незалежності від Франції висловилося 56,4 відсотка учасників референдуму (78 361 виборець). Підтримали сецесійний рух 43,6% (60 573 виборці).

 

Виборча фреквенція на референдумі була досить високою: в голосуванні взяли участь 80,6 відсотка виборців, повідомляє французьке видання.

 

Загалом на архіпелазі працювали 283 виборчі дільниці. Як зазначає Le Monde, в столиці Нової Каледонії Нумеа перед скриньками для голосування утворилися довжелезні черги. 

 

Право голосу на референдумі мали приблизно 174 з 268 тисяч мешканців архіпелагу. Складна система формування виборчих списків, яка бере до уваги 10-річний ценз осілості і низку інших чинників, не дозволила брати участь в голосуванні особам, котрі приїхали до Нової Каледонії пізніше 1998 року.

 

Нова Каледонія, розташована в Тихому океані, має статус особливого адміністративно-територіального утворення Франції. Архіпелаг належить Франції з 1853 року і досі має важливе геостратегічне значення для Парижа. Зокрема, в Новій Каледонії залягає чверть світових запасів нікелю – важливої ​​сировини для виробництва електроніки.

 

Рух за незалежність регіону сформувався в 1970-х роках. Прихильники сецесії Нової Каледонії увійшли в гострий конфлікт з французьким урядом: 1988 року вони взяли в заручники жандармів острова Увеа. Внаслідок збройного протистояння загинула 21 особа, 1998 року Франція підписала Нумейські угоди, згідно з якими мешканці реґіону отримали значну автономію і право на проведення референдуму про незалежність до листопада 2018 року.

04.11.2018