Порошенко підписав із Варфоломієм угоду про співпрацю у створенні Церкви.

 

Президент України Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали договір "Про співробітництво та взаємодію між Україною та Вселенським Константинопольським Патріархатом".

 

Церемонія підписання відбулася у патріаршій резиденції на Фанарі під час візиту Порошенка до Стамбула.

 

 

Як повідомили у прес-службі Президента, угода передбачає співпрацю Константинополя та офіційного Києва у створенні незалежної православної Церкви; Вселенський патріарх надає Томос, визнаючи незалежність української Церкви, і вручає його обраному на соборі Предстоятелю.

 

Вселенський патріарх Варфоломій заявив: "Цей договір допоможе прискорити надання автокефалії православній Церкві в Україні".

 

"Це право — мати автокефальну Церкву, і це бажання, яке ви мали багато років, здійснюється у ці дні... Це є виключне право Матері-Церкви дарувати автокефалію, коли вона вважає за доцільне, коли всі умови готові для цього процесу", — наголосив Вселенський патріарх.

 

Він висловив переконання, що рішення про автокефалію приведе до єдності всіх православних в Україні, бо вже 30 років вони перебувають у розділенні.

 

"Нова автокефальна Церква об`єднає всіх віруючих православних в Україні. І ця нова Церква увійде у сім’ю православних Церков. І всі ми разом будемо працювати для добра наших віруючих і для слави Божого імені", — сказав патріарх.

 

Президент України Петро Порошенко вважає свій приїзд на Фанар історичним.

 

"Угода, яку ми сьогодні підписали, робить всі умови для того, щоб процес підготовки до собору, процес надання Томосу був приведений у абсолютно чітку відповідність до канонів православної Церкви. Я вітаю всіх вас з підписанням цієї Угоди. Хочу наголосити, що 3 листопада – це історичний день для створення української автокефальної православної Церкви", – зазначив голова держави.

 

04.11.2018