Провідникам сецесійного руху Каталонії загрожує до 25 років в'язниці.

Принаймні такого покарання вимагає для них іспанська прокуратура.

 

    

Іспанська прокуратура вимагає позбавити волі колишніх лідерів каталонських сецесійників. «12 ключових представників руху за незалежність Каталонії повинні отримати терміни від 7 до 25 років за заколот і неправомірне використання бюджетних коштів під час спроби відділення провінції від Іспанії в жовтні 2017 року», – повідомила прокуратура в Мадриді в п'ятницю, 2 листопада.

 

Зокрема, для колишнього заступника голови женералітету Каталонії Оріола Жункераса (Oriol Junqueras) прокурор зажадав 25-річного терміну, для екс-спікерки парламенту в Барселоні Карме Форкадель (Carme Forcadell) і колишнього голови Національнрой асамблеї Каталонії Жорді Санчеса (Jordi Sànchez ) – 17 років в'язниці. Щодо колишнього лідера сепаратистів Карлеса Пучдемона (Carles Puigdemont), котрий переховується в Бельгії, прокуратура ще не ухвалила рішення, оскільки закони Іспанії не дозволяють вести процес за відсутності обвинуваченого.

 

Загалом перед судом повинні постати 18 колишніх лідерів руху за незалежність Каталонії. Дев'яти з них інкримінують заколот в зв'язку зі спробою відділення Каталонії від Іспанії – повідомила газета El Mundo з покликом на Верховний суд в Мадриді. Нині Жункерас і низка інших лідерів сецесійників перебуває в слідчому ізоляторі. Верховний суд ще не призначив дати процесу, але, за повідомленнями іспанських медій, він, скоріш за все, стартує на початку 2019 року.

 

Нагадаємо, що 1 жовтня 2017 року в Каталонії було проведено референдум про незалежність. Центральна влада забороняла його проведення й зробила все можливе, аби мешканці провінції не підійшли до урн для голосування. Тим не менше, такий-сякий референдум пройшов. За даними влади реґіону, незалежність Каталонії підтримали не менш як 90 відсотків його учасників. Хоча виборча фреквенція, за даними тієї ж каталонської влади, становила лише 42,3%. 

 

02.11.2018