Меркель обговорила із Порошенком загрози ескалації в Азовському морі.

 

Президент України Петро Порошенко та канцлер Німеччини Анґела Меркель обговорили загрози ескалації ситуації в акваторії Азовського моря.

 

Про це Порошенко заявив на спільній прес-конференції з Меркель у Києві, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

"Також обговорили загрози ескалації в акваторії Азовського моря та Керченської протоки", – сказав голова держави.

 

Президент наголосив, що офіційний Київ докладає "всі можливі зусилля з тим, щоб російська сторона чітко дотримувалася міжнародного права".

 

“Тема припинення російської агресії була, можу це підтвердити, однією з провідних під час наших переговорів. Ми обговорили ситуацію на Донбасі, у Криму, у тому числі й у сфері прав людини. Я навів нові незаперечні докази російських злочинних дій проти України, передав відповідні документи”, – додав голова держави.

 

Зі слів Президента, він запевнив канцлера Німеччини, що Україна підтверджує відданість "мінським домовленостям" і готовність виконувати зобов’язання щодо безпекового компонента задля забезпечення умов розгортання політичного компонента угод.

 

Водночас голова держави підкреслив, що ефективність "мінських домовленостей" залежить “не тільки і не стільки” від України, а й від сумлінного їх виконання Росією.

 

Порошенко зазначив, що безпекова ситуація на Донбасі залишається дуже складною: "Інша сторона постійно провокує загострення, тому сьогодні ми рішуче засудили триваючі обстріли із забороненої зброї, що ведуть з боку не контрольованих Україною територій. Неприпустимо і те, що через дії агресора продовжують гинути люди, в тому числі цивільні, в тому числі жінки і діти".

 

Нагадаємо, Анґела Меркель та Петро Порошенко заявили про потребу продовження санкцій проти Росії з огляду на невиконання "Мінська".

 

01.11.2018