Візит Меркель до Києва: Мінські угоди не виконуються – санкції мусять тривати.

 

Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що санкції проти Росії мусять діяти надалі, адже офіційна Москва не дотримується "мінських домовленостей".

 

Про це Меркель сказала на спільній прес-конференції із Президентом України у Маріїнському палаці в Києві, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

"На жаль, мінських домовленостей не дотримуються. Якщо щось і відбувається, то по міліметру вперед, а час від часу стається і відхід назад. Тому Німеччина виступатиме за продовження санкцій", – заявила федеральний канцлер.

 

Голова уряду Німеччини зазначила, що "мінські домовленості" – єдиний механізм досягнення миру на сході України, тому їх слід виконувати.

 

"У нас немає нічого іншого, крім мінських домовленостей. Тому дуже важливо, щоби Україна виконувала свої зобов'язання, навіть якщо це важко. Німеччина буде на боці України на цьому шляху”, – сказала канцлер.

 

З її слів, у межах "мінського процесу" відбувається тісна співпраця, однак, на жаль, стабільного перемир'я немає, гинуть люди.

 

Голова уряду ФРН вважає, що залученим сторонам слід посилити зусилля у тому, що стосується зон розведення сил і засобів.

 

Вона додала, що Берлін і Київ спільно працюють, аби започаткувати миротворчу місію ООН на Донбасі з метою досягнення сталого миру.

 

Водночас Меркель подякувала Верховній Раді за ухвалення закону про продовження особливого статусу для Донбасу, зауваживши, що розуміє, наскільки нелегко це було.

 

Вона підкреслила, що у майбутньому в регіоні мають бути проведені місцеві вибори за українським законодавством.

 

Укотре кандцлер запевнила у підтримці Берліном територіальної цілісності України, недоторканності її кордонів та права самій обирати свій шлях.

 

Меркель також наголосила на важливості проведення реформ в Україні, деякі з яких просуваються досить успішно. Особливо вона відзначила реформу з децентралізації – саме за неї відповідає в межах ЄС німецька сторона.

 

Коментуючи перебіг "мінського процесу", Президент України Петро Порошенко висловив стурбованість наміром Росії організувати вибори на окупованих територіях.

 

"Єдиним шляхом врегулювання ситуації є проведення на Донбасі чесних, прозорих, демократичних виборів згідно з українським законодавством, як це і зазначено у документах "мінського процесу", документах, де є вимога, щоби вибори відповідали стандартам ОБСЄ", – заявив голова держави.

 

Він наголосив, що здійснити це можна лише після виведення всіх незаконних збройних формувань і військової техніки. "Виведення та роззброєння бойовиків та найманців, дотримання принципів політичного плюралізму, багатопартійності, рівних можливостей, можливостей доступу до ЗМІ, відновлення з цією метою українського теле- та радіомовлення на всій території Донбасу", – додав Президент.

 

Порошенко підкреслив: "Нинішні фейкові вибори, як і попередні, є нікчемними з юридичної точки зору і такими, що не будуть мати жодних правових наслідків. Їхні так звані результати ніколи не будуть визнані міжнародною спільнотою".

 

Зі слів Президента, разом із канцлером Меркель вони скоординували підходи щодо засудження фейкових виборів на окупованих територіях Донецької і Луганської областей, організованих Російською Федерацією. "Вони ("вибори", – Z) є яскравим свідченням неготовності Кремля до мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Такі явно провокативні дії Москви повністю суперечать букві і духу "мінських домовленостей", – підкреслив Порошенко. 

 

Він нагадав, що це не перша спроба Російської Федерації зірвати "мінський процес": "Ми пам'ятаємо 2014 рік, до і після підписання "мінського протоколу" і "мінського меморандуму", де була схвалена так звана лінія зіткнення, після ухвалення закону України про особливий порядок місцевого самоврядування, коли були призначені на грудень місцеві вибори, в односторонньому порядку фейкові вибори були Російською Федерацією організовані в листопаді".

 

01.11.2018