Народжені в США більше не отримуватимуть американське громадянство автоматично.

Президент США Дональд Трамп має намір підписати указ, який скасовує таку практику.

 

 

Президент США Дональд Трамп планує скасувати автоматичне надання громадянства народженим на території США дітям, чиї батьки не є громадянами країни або імміґрували нелегально. Глава Білого дому розповів у інтерв'ю виданню Axios на каналі HBO про намір видати відповідний указ.

 

«Процес іде. Це станеться. Ми єдина країна в світі, куди людина приїжджає, заводить дитину, і ця дитина стає громадянином США з усіма супутніми пільгами. Це безглуздо. Це слід припинити», – цитує слова Трампа інформаційна аґенція Reuters. На його переконання, право на громадянство Сполучених Штатів за народженням слід залишити тільки тим дітям, чиї батьки перебувають в країні легально.

 

Як повідомив Трамп, він обговорив цю ідею зі своїми правовими радниками, котрі запевнили його, що для скасування так званого «права ґрунту» (jus soli) не потрібно вносити поправок до конституції.

 

Водночас експерти з американського права нагадують, що плани президента суперечать 14-й поправці до конституції, яка наділяє правом громадянства всіх дітей, народжених на території США. У ній говориться: «Всі особи, котрі народилися або натуралізовані у Сполучених Штатах і підлягають їхній юрисдикції, є громадянами Сполучених Штатів і того штату, де вони проживають».

 

Протягом останніх двох тижнів Трамп і його союзники-консерватори виступають із застереженнями щодо каравану міґрантів із країн Центральної Америки, який перебуває за кілька сотень кілометрів від південного кордону США.

30.10.2018