Командувач Військово-Морських сил не виключає ескалації у Чорному морі.

 

Командувач Військово-Морських сил Збройних Сил України Ігор Воронченко повідомив, що в Азовському морі перебуває 120 морських суден.

 

Про це Воронченко сказав під час телеефіру на ICTV.

 

"З точки зору військовиків, ситуація, котра складається в Азовському морі, є дуже напруженою. Як вже було сказано Держприкордонслужбою, там перебуває приблизно 120 кораблів і катерів, але тих, які можуть діяти або обслуговувати судна і мають озброєння – лише 36, а ті, хто мають достатньо озброєння, – 24", – сказав командувач.

 

Водночас він зазначив, що чекати від Росії десантування в Азові навряд чи виправдано: море є занадто мілким, а концентрація відповідних суден недостатня.

 

"Специфіка Азовського моря така, що застосування великих кораблів з великою осадкою там практично неможливе і висадка способом "корабель-берег" там фактично неможлива. Тому якщо взяти ті факти, що Росія може акумулювати сили та засоби по внутрішніх своїх річках з Каспію та Чорного моря – вона може закумулювати кількість на висадку всього батальйону піхоти", – прокоментував Ігор Воронченко.

 

Зі слів командувача, Україна намагається протидіяти Росії. "Ми перекинули туди поки що катерну групу. Вона вже виконує завдання бойової служби", – повідомив очільник ВМС, додавши, що протягом минулого тижня "практично зупинок не було".

 

Відповідаючи на питання про те, чи Україна може виставити своїх прикордонників або військових для огляду російських суден, які йдуть у російські порти, згідно з міждержавною угодою з РФ, Воронченко відповів: "На мою думку, цього зараз робити не треба. Це треба вирішувати в міжнародних інститутах безпеки. Треба привести законодавство до міжнародних норм. Ця угода, яка була підписана у 2003 році, не відповідає Конвенції міжнародного морського права. І під таке поняття, як внутрішні води, для моря, для Азовського моря, не підпадає. Військовий корабель може оглядати судно, якщо є підстави припускати, що воно займається піратством, работоргівлею, також проводить несанкціоноване "віщання" і знаходиться під іншим прапором", – сказав Ігор Воронченко.

 

"Такими брудними методами ми займатися не будемо. Ми будемо патрулювати у визначених районах, показувати свою присутність", – додав командувач ВМС.

 

Водночас Воронченко заявив, що Росія розпочала використовувати практику оглядів і у Чорному морі.

 

"Вони вже проводять опитування, коли судна і під нашими прапорами, і під прапорами інших держав прямують до чорноморських портів. Капітани цих суден мають право не давати чітких відповідей щодо характеру вантажу і куди вони прямують, але, на жаль, 90% капітанів дають такі відповіді. І я вважаю, що ескалація подальша й у Чорному морі може бути проведена", – заявив командувач ВМС ЗСУ.

 

30.10.2018