Наступним президентом Бразилії стане правий популіст.

У другому турі виборів Жаір Болсонару впевнено обійшов конкурента – лівого популіста.

 

 

За підсумками другого туру президентських виборів у Бразилії, який відбувся у неділю, 28 жовтня, переміг правий кандидат, конгресмен Жаір Болсонару (Jair Bolsonaro). Він набрав 55 відсотків голосів, його суперник у другому турі – кандидат від лівої Партії праці Фернанду Аддад (Fernando Haddad) – 45%. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Чинний президент Бразилії Мішел Темер (Michel Temer) вже привітав Болсонару з перемогою. «Я щойно привітав обраного президента Жаіра Болсонару з історичною перемогою, досягнутою сьогодні. Настав час усім разом працювати для Бразилії», – написав він у Twitter.

 

63-річний Жаір Болсонару – перший ультраправий політик, котрий прийшов до влади після 1985 року, коли закінчилося правління військової хунти.

 

Передвиборна кампанія проходила в умовах жорсткої конфронтації двох кандидатів. Болсонару неодноразово заявляв, що президент США Дональд Трамп є його кумиром і прикладом для наслідування. За це його навіть прозвали «тропічним Трампом».

 

Болсонару також заявляв, що очистить Бразилію від корумпованих політиків. Ця обіцянка була особливо популярною, оскільки виборці втомилися від постійних корупційних скандалів у найвищих ешелонах влади. Він привабив електорат обіцянками вести принципово іншу політику, ніж та, яку багато років вела, перебуваючи при владі, лівоцентристська Партія праці на чолі з відправленим у в'язницю за корупцію екс-президентом Луїсом Інасіу Лулою та відправленою до демісії внаслідок імпічменту екс-президенткою Ділмою Русеф .

 

Багато прихильників Болсонару вважають його рятівником країни і переконані, що він гарантуватиме безпеку Бразилії, підтримає традиційні цінності, а також виступатиме проти легалізації абортів.

 

Жаір Мессіас Болсонару народився 1955 року в штаті Сан-Паулу. Він є нащадком італійських емігрантів, які прибули до Бразилії після Другої світової війни. Спершу Болсонару вступив на військову службу й дослужився до звання капітана. У 1988 році він вийшов у відставку і почав політичну кар'єру з обрання до міської ради Ріо-Де-Жанейро.

 

Новий президент вступить на посаду першого січня 2019 року. Президентська каденція триває чотири роки.

29.10.2018