Порошенко: Кордон із Білоруссю залишиться кордоном дружби.

 

Президент України Петро Порошенко вважає, що термін "мінські домовленості" ввійде в історію дипломатії. 

 

Таку заяву Порошенко виголосив у Гомелі під час I Форуму регіонів України та Білорусі, повідомила прес-служба АП.

 

Голова держави відзначив надзвичайно важливу роль президента Білорусі Аляксандра Лукашенки у процесі мирного врегулювання ситуації на Донбасі, назвавши його "добрим і давнім другом".

 

"Саме в Мінську був досягнутий і підписаний документ, який назавжди ввійде в підручники дипломатії – мінські домовленості", – зазначив Порошенко. Він додав, що термін "мінські домовленості" уже фіґурує в якості сталого терміну, зокрема у документах Ради безпеки ООН.

 

"Чого зараз вимагає весь світ? Виконання мінських домовленостей", – закликав Президент.

 

"Ми маємо зробити все, щоби припинити війну, щоби перестали вбивати українців, щоб були виведені російські війська і щоб почалося політичне врегулювання через вибори", – сказав Петро Порошенко, наголосивши, що це має відбутися "не через фейкові вибори, які хоче провести Росія, а справжні вибори".

 

Петро Порошенко закликав Росію покинути Донбас. "Приберіть свої війська, Росія, з нашої території", – звернувся Президент України під час виступу при Лукашенкові.

 

Голова держави висловив упевненість, що проведення Форуму регіонів є вдалою ініціативою, яка символізує дружні відносини між двома державами, між регіонами та підприємствами.

 

"Саме такі заходи, як цей форум, дозволяють говорити, що кордон між нашими країнами був, є і точно буде лінією миру, лінією дружби, яка посилює довіру і співробітництво між нашими державами", – ствердив Президент.

 

Принагідно голова держави висловив подяку спільній українсько-білоруській демаркаційній комісії, активність котрої "свідчить про високий рівень взаєморозуміння і довіри між нашими державами".

 

Президент також висловив сподівання на зростання товарообігу. "Для України Республіка Білорусь є стратегічним торговельним партнером – а саме п'ятим торговим партнером у світі… Цього року ми досягли 4,5–4,6 млрд доларів. Але чи задовольняє це мене й Олександра Григоровича? Точно ні. Ми з ним домовлялися про інші цифри", – сказав Петро Порошенко, додавши, що ці показники до снаги подвоїти.

 

Порошенко повідомив, що наступний українсько-білоруський Форум регіонів відбудеться у Житомирі.


 

29.10.2018