Польща вимагатиме від Німеччини репарацій за ІІ Світову.

Вимога пролунає на польсько-німецькому саміті, який пройде у Варшаві на початку листопада.

 

 

Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що Берлін повинен виплатити Варшаві репарації за збитки, яких зазнала його країна в роки Другої світової війни. «У моєму розумінні виплата репарацій – це не закрита тема», – заявив він в інтерв'ю популярній німецькій газеті Bild am Sonntag, опублікованому в неділю, 28 жовтня.

 

При цьому Дуда покликався на експертні висновки колишнього польського президента Леха Качинського, які нібито свідчать, що завдані Польщі збитки «так і не було відшкодовано». «Ось і проміжні підсумки роботи парламентської експертної групи підтверджують, що наші втрати не були компенсовані. Так що це питання справедливості й відповідальності», – пояснив свою позицію Анджей Дуда.

 

Заява президента Польщі пролунала напередодні польсько-німецького саміту у Варшаві, який заплановано на 2 листопада. Очікують, що до польської столиці прибуде весь кабінет міністрів Німеччини на чолі з бундесканцлеркою Анґелою Меркель.

 

Тему репарацій за збитки, завдані нацистами в роки Другої світової війни, активно обговорюють в Польщі з того часу, як до влади прийшов уряд правих консерваторів з партії «Право і Справедливість». Берлін неодноразово заявляв про необґрунтованість цих претензій, посилаючись на те, що 1953 року польський уряд добровільно відмовилася від вимог щодо виплати репарацій. Окрім того, після укладеної 1990 року угоди про об'єднання Німеччини всі питання про виплати контрибуцій і репарацій за Другу світову війну були остаточно зняті з порядку денного.

28.10.2018