Офіційна назва майбутньої автокефальної Церкви – "Українська православна церква".

 

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що єдина помісна православна Церква, котру утворять на Об’єднавчому соборі українських православних Церков, матиме за офіційну назву – Українська православна церква.

 

Про це він сказав на прес-конференції в Києві, інформує аґенція УНІАН.

 

 

"Назва буде – Українська православна церква, офіційна. Друга назва – Київський патріархат", – повідомив Філарет.

 

"Щодо непорозумінь, то непорозуміння в усіх є, але непорозуміння можна залагодити... Якщо в [Української православної] Автокефальної церкви є якісь питання щодо Київського патріархату, ми знайдемо шляхи порозуміння", – сказав предстоятель УПЦ КП, коментуючи протиріччя з УАПЦ.

 

"Між Київським патріархатом і Українською автокефальною православною церквою непорозумінь нема. Тому що ми за автокефальну і вони за автокефальну", – зазначив Філарет, запевнивши, що розбіжності, які є між деякими єпископами, буде залагоджено на соборі.

 

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря), торкаючись питання назв, уточнив, що "всі помісні православні Церкви, окрім давніх патріархатів, які називаються по назві міста, – всі помісні православні Церкви мають фактично однакову структуру назви – Румунська православна церква, Болгарська православна церква, Сербська православна церква, Кіпрська православна церква та інші". "Оскільки в Україні утворюється єдина помісна православна Церква, відповідно і назва – Українська православна церква", – наголосив він.

 

З його слів, назва Церкви – це не особиста ідея УПЦ КП, а думка, яку обговорювали з представниками Вселенського патріархату.

 

Що ж до дати майбутнього собору, то Київ чекає вказівок від Константинополя. "Назвати дату скликання цього собору ми не можемо, тому що це залежить від Вселенського патріарха", – сказав Філарет, відповідаючи на питання журналістів.

 

Предстоятель УПЦ КП заявив, що українські православні відкидають ідею насильства у процесі структурування автокефальної Церкви, а відповідальність за подібні провокації поклав на Росію.

 

"Не стільки говорять про надання Томосу, скільки про захоплення храмів. Чому? І звідкіля це йде? Це йде від Москви. Москва готує підґрунтя, для того, щоб втрутитися військовою силою", – вважає Філарет.

 

"На Донбасі який був привід? Захист російськомовного населення. Коли втрутилися – забули про причину втручання. Зараз хочуть нову причину придумати – це захист російської Церкви Московського патріархату, захист православних. Ми, знаючи це, не допустимо ніякого насилля і не дамо підстав для Москви втручатися в наші українські справи, в наше українське церковне життя", – додав Філарет.

 

26.10.2018