Саудівська влада визнала, що вбивство Хашоґі було умисним.

Резолюцію про збройне ембарґо щодо Ер-Ріяда ухвалив Європарламент.

 

 

Державний обвинувач у справі про загибель опозиційного саудівського журналіста Джамаля Хашоґі заявив, що його вбивство було умисним. Його слова цитує агентство Reuters з покликом на етер саудівського телеканалу Al-Ekhbariya. Раніше влада королівства стверджувала, що журналіст загинув у спонтанній бійці.

 

У четвер, 25 жовтня,  державний телеканал Саудівської Аравії Al-Ekhbariya процитував обвинувача у справі про загибель Хашоґі. Той заявив, що слідство допитує підозрюваних у справі про загибель журналіста на підставі інформації, наданої спільною групою слідчих Саудівської Аравії і Туреччини. «Інформація турецької сторони підтверджує, що підозрювані у справі Хашоґі вчинили свій злочин умисно», – йдеться в заяві державного телебачення.

 

Тим часом справу про вбивство  Джамаля Хашоґі розглянув Європейський парламент. Депутати висловилися за запровадження європейського ембарґо на поставки озброєнь до Саудівської Аравії. У резолюції, ухваленій в четвер, 25 жовтня, парламентарі рішуче засудили вбивство Хашоґі, констатувавши, що цей злочин, скоріш за все, скоєно не без відома принца-спадкоємця Саудівської Аравії Мохаммеда ібн Салмана. Європарламент закликали уряди всіх країн-членів Європейської Унії узгодити єдину позицію з цього питання.

 

Нагадаємо, що опозиційний саудівський журналіст Джамаль Хашоґі пропав 2 жовтня після того, як увійшов у будівлю консульства Саудівської Аравії в Стамбулі. У розпорядженні влади Туреччини виявився аудіозапис, на якому чути, як саудівські спецслужбовці допитували Хашоґі на території консульства, а потім закатували його до смерті.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25.10.2018