МЗС Білорусі невдоволене заявою Клімкіна про небезпеку поїздок.

 

У Міністерстві закордонних справ Білорусі назвали нісенітницею заяви голови МЗС України Павла Клімкіна про небезпеку перебування українців у Білорусі.

 

"Немає сенсу коментувати цю, м'яко кажучи, нісенітницю. Запитаймо у 160 тис. українських біженців, які прибули до нашої країни, де їм безпечніше жити. Або у 1,5 млн українських громадян, які відвідали Білорусь", – сказав начальник управління інформації та цифрової дипломатії, прес-секретар МЗС Анатолій Глаз на брифінгу в четвер у Мінську, згідно з повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

Глаз має враження, "що наші українські колеги перебудувалися на мислення винятково військовими категоріями, зокрема і щодо свого найближчого сусіда – Республіки Білорусь".

 

Зі свого боку посол України у Білорусі Ігор Кизим охарактеризував слова Клімкіна як "м'яке дипломатичне висловлювання" і закликав "не висмикувати" ці слова із загального контексту хороших українсько-білоруських відносин.

 

"Здається, він сказав, що потенційно небезпечно перебувати на території Білорусі. Це м'який дипломатичний вираз. Але водночас він сказав, що стосовно політичних, економічних, культурних відносин у нас все прекрасно. Тому тут не потрібно висмикувати з контексту", – прокоментував Кизим.

 

На думку посла, Клімкін, імовірно, мав на увазі випадки із затриманнями Шаройка та Гриба, й висловив свої застереження "з огляду на потенційну небезпеку".

 

Раніше Павло Клімкін в інтерв'ю польському виданню Rzeczpospolitа заявив, що історії затримань українських громадян у Білорусі задля їхньої видачі росіянам свідчать про те, що перебувати у цій країні може бути небезпечно.

 

"Це свідчить, що перебування громадян України на території Білорусі є потенційно небезпечним, і про це ми говоритимемо з Мінськом. Ми розуміємо, що на території Білорусі діють російські владні структури. Росія присутня там у сфері безпеки", – сказав Клімкін.

 

25.10.2018