Європарламент проголосував за заборону одноразових виробів з пластику.

Таким чином зроблено перший крок для реалізації цієї ідеї.

 

 

Європарламент, в рамках боротьби зі забрудненням Світового океану, проголосував за заборону виробів одноразового використання з пластику. Мова йде про одноразовий посуд, соломинки для коктейлів, тонкі пластикові пакети тощо. Про це повідомило видання Süddeutsche Zeitung.

 

Відповідну пропозицію Європейської комісії в середу, 24 жовтня, схвалила в першому читанні більшість депутатів парламенту в Страсбурзі.

 

Згідно з планами, ціла низка одноразових товарів, альтернативи для яких вже існують, мають бути повністю заборонені в країнах Європейської Унії з 2021 року. Окрема концепція утилізації передбачена для пластикових пляшок, які заплановано переробляти окремо. При цьому до кінця 2025 року 90 відсотків одноразових пластикових пляшок повинні підлягати переробці.

 

Міністри охорони навколишнього середовища країн Євроунії мають намір ще до кінця поточного року узгодити єдину лінію в цьому питанні. Після цього планують почати перемовини між представниками Європарламенту, країн-членів ЄУ та Єврокомісії. Остаточно нові приписи мають бути спільно ухвалені Європарламентом і країнами ЄУ.

 

За даними Європарламенту, на частку пластику припадає три чверті всього сміття в Світовому океані. В країнах Євроунії одноразові вироби з пластику становлять приблизно половину обсягу сміття на пляжах.

24.10.2018