МЗС України пропонує обрати генсеком Ради Європи жінку.

 

Міністерство закордонних справ України вважає, що посаду нового генерального секретаря Ради Європи має отримати жінка, і вона має репрезентувати Центральну або Східну Європу.

 

Про це йдеться в пропозиціях МЗС, оприлюднених окремим документом на офіційній інтернет-сторінці міністерства у зв'язку з початком відбору кандидатів на посаду нового генерального секретаря РЄ замість Турбйорна Ягланда. 

 

"Сьогодні Раді Європи як ніколи потрібен лідер, який зможе об'єднати членів організації, спираючись на принципи та цінності, закріплені в її статуті. Хоч ми і переконані, що найкращий і найсильніший кандидат має перемогти у прозорій та чесній боротьбі, ми наполягаємо на тому, що після 70 років домінування чоловіків на чолі секретаріату жінки Європи мають отримати ще одну можливість скеровувати Раду Європи крізь бурхливі часи", – пропонує МЗС України.

 

Міністерство нагадує, що всі ці роки багато гідних та впливових чоловіків успішно керували роботою секретаріату, але серед них була лише одна жінка – представниця Франції Катрін Лалум’єр, котра, як зазначають у МЗС, "значною мірою сприяла об'єднанню двох частин Європи у 1989-1994 роках".

 

"Однією з відправних точок у процесі виборів є чітке визнання, що Рада Європи – це сім’я всіх європейських країн. Тому, забезпечення справедливого географічного представництва слід визнати керівним принципом у цьому процесі. Хоча впродовж перших чотирьох десятиліть після створення Ради Європи вона була майже винятково західноєвропейською організацією, останні три десятиліття позначились історичним розширенням та вступом до неї майже 20 нових членів із числа країн Східної та Центральної Європи", – додають у зовнішньополітичному відомстві.

 

"Ми вважаємо, що представники цих країн мали б отримати можливість очолити секретаріат вперше за сімдесят років існування Ради Європи", – апелюють в МЗС.

 

Міністерство закордонних справ запропонувало провести пряму трансляцію дебатів під час виборів генерального секретаря для максимальної прозорості.

 

24.10.2018