Сенцов отримав польську нагороду Pro Dignitate Humana.

 

Український режисер Олег Сенцов отримав від Міністерства закордонних справ нагороду Pro Dignitate Humana, котру вручають борцям за права і гідність людини.

 

Рішення про присудження Сенцову премії під час спільного брифінгу для ЗМІ з главою української дипломатії Павлом Клімкіним озвучив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

"Я прагну поінформувати про присудження цьогорічної нагороди Pro Dignitate Humana українському режисерові Олегу Сенцову... Режисер, який перебуває в ув’язненні у Росії, своїм драматичним закликом і 142-денним голодуванням нагадав про долю українських політичних в’язнів і є голосом протесту проти нелегальної анексії півострова й агресії на Донбасі", – заявив Чапутович.

 

Голова МЗС України Павло Клімкін висловив сподівання, що дипломатам вдасться особисто познайомитися зі Сенцовим.

 

"Ця премія для нього – не тільки за те, що він є політичним в’язнем, не тільки за те, що він є людиною, яка готова боротися. Він голодував усі ці місяці не за себе, не за своє звільнення. Він голодував за звільнення всіх політичних в’язнів і заручників. І я впевнений, що колись ми з Яцеком зможемо прийти на його фільм тут, у Варшаві. Щоб він сам його представив, щоб він сам показав і розказав, що це таке бути справжньою людиною, яка бореться проти російської системи", – цитує "Польське радіо".

 

Нагороду Міністерства закордонних справ Польщі Pro Dignitate Humana вручають з 2011 року.

 

Вона передбачає вручення лауреату 100 тис. злотих (приблизно 700 тис. грн), які він може розподілити на різноманітні гуманітарні проекти.

 

У попередні роки нагороду отримували російська правозахисниця Людміла Алєксєєва, білоруський в'язень сумління Алесь Бєляцкі, російський "Меморіал", пакистанська правозахисниця Асма Джаханжир, єзидистки Фарріда Аббас і Надя Мурад.

 

23.10.2018