Україна може отримати $8 млрд завдяки новій програмі МВФ.

 

Нова програма від Міжнародного валютного фонду полегшить Україні доступ до фінансування обсягом 8 мільярдів доларів США, що дозволить утримувати стабільний курс гривні наступного року.

 

Про це розповів аналітик американського центру Atlantic Council Андерс Аслунд в інтерв'ю "Голосу Америки".

 

"Україна на тепер, ймовірно, отримає 2 мільярди доларів від МВФ, 2 мільярди доларів від ЄС та Світового банку, уряд України, ймовірно, розмістить єврооблігації ще на 2 мільярди доларів, також державні компанії, ймовірно, розмістять євробонди ще на 2 мільярди доларів, чи більше", – прокоментував Аслунд.

 

"Цього має бути достатньо, щоб Україна утримувала достатньо стабільний обмінний курс наступного року", – певен аналітик Atlantic Council.

 

Він також підкреслив, що програма МВФ дозволить врегулювати два основні фактори, що викликали занепокоєння спостерігачів, – обмежені резерви Центробанку та обмеженість бюджетних коштів.

 

 

"Резерви зростуть приблизно до 25 млрд доларів. Цього буде достатньо на наступний рік для України, коли відбудуться вибори", – зауважив Аслунд.

 

 

Нова програма "стенд-бай" прийшла на заміну програмі розширеного фінансування EFF, обсяг якої було передбачено на рівні 17,5 мільярда доларів і яка мала закінчуватись в березні 2019 року.

 

"З огляду на вибори, добре, що угода не закінчуватиметься в той же час, коли проводитимуть президентські вибори... Таким чином, той факт, що угода триватиме до кінця наступного року, є стабілізуючим фактором", – прокоментував Аслунд.

 

Для того, щоб досягти домовленості про нову програму, Україна мала виконати низку умов, нагадав експерт.

 

"Перше – антикорупційний суд, законодавче рішення щодо якого ухвалили в червні. Друге – збільшення цін на газ на 23,5 відсотка, що вводиться в дію зараз, і третя умова – це бюджет з обмеженим дефіцитом. А 2,3% ВВП є абсолютно прийнятним для МВФ".

 

Минулого тижня Міжнародний валютний фонд та уряд України досягли угоди робочого рівня стосовно економічної політики в рамках нової програми стенд-бай, розрахованої на 14 місяців.

 

Нова програма SBА передбачає доступ до допомоги обсягом 3,7 мільярда доларів США,.

 

Розбудова досягнень за програмою EFF знизить макроекономічні загрози, і зокрема зосередиться на бюджетній консолідації, зменшенні інфляції, а також реформах з метою посилення податкової адміністрації, фінансового сектора та енергетики, зазначили у МВФ.

 

 

 

Фонд поінформував, що нову програму розробляли в тісній співпраці та координації зі Світовим банком, Європейським Союзом, які мають паралельні програми підтримки України.

 

Перед остаточним затвердженням програми МВФ розглянув політику уряду України стосовно приведення цін на газ до ринкового рівня, а також утримання контрольованого дефіциту бюджету.

 

Керівництво МВФ та правління МВФ мають згодом затвердити цю угоду. Очікують, що правління проведе засідання року після затвердження остаточної редакції бюджету на 2019 рік, який би відповідав рекомендаціям експертів МВФ, а також після збільшення цін на газ та опалення для населення.

 

 

23.10.2018