Предстоятель УПЦ КП став "патріархом Почаївської і Києво-Печерської лавр".

 

Українська православна Церква запровадила нову офіційну назву для свого предстоятеля. Повний титул голови Церкви буде таким – "Святійший і Блаженнійший [ім’я], Архієпископ і Митрополит Києва – Матері міст Руських, Галицький, Патріарх всієї Руси-України, Свято-Успенських Києво-Печерської та Почаївської лавр, Священноархімандрит".

 

Таке рішення прийняв Священний синод УПЦ КП.

 

 

Скорочений титул буде звиклим – "Святійший (ім’я), Патріарх Київський і всієї Руси-України".

 

Водночас, у спілкуванні з іншими Церквами предстоятель буде митрополитом.

 

"У відносинах з іншими помісними православними Церквами допустимою формою є «Блаженнійший Архієпископ (ім’я), Митрополит Київський і всієї Руси-України» та похідні від нього", – йдеться у журналі синоду.

 

УПЦ КП зазначає, що рішення про титул "предстоятель" зумовлене "змінами, які відбуваються в Українській православній Церкві" та "беручи до уваги історичну традицію".

 

Зокрема, в Київському патріархаті нагадали, що більшість предстоятелів помісних православних Церков мають повну та скорочену форму титулування.

 

"Історичний титул архієреїв Київської Митрополії Константинопольського Патріархату включав у себе особистий статус – «православний Архієпископ», статус глави великої церковної області – «митрополит Київський, Галицький і всієї Руси» (зустрічається варіант – «Ро́ссїи»). Також у титулі Київського архієрея історично відображалося підпорядкування йому як священноархімандриту, особливо значної святині – Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври", – прокоментували в Церкві, очолюваній Філаретом.

 

Зокрема, ієрархи УПЦ КП нагадали про титул Петра Могили: "Петръ Могила, Милостію Божею Православный Архієпископъ, Митрополитъ Кієвскій, Галицкій, и все́я Ро́ссїи, Екзарха св. Апостолского Трону Константінополского, Архімандрит св. вел. Лавры Печерскои".

 

Обґрунтовуючи юридискцію предстоятеля над двома лаврами, УПЦ КП зазначає, що "соборними постановами визначене пряме підпорядкування Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (1988) і Свято-Успенської Почаївської лаври (1991) Київському Престолу".

 

 

Речник УПЦ КП Євстратій Зоря у своєму коментарі зазначив: митрополит Київський і всієї Руси-України – це "один із можливих варіантів його офіційного титулу".

 

Він зазначив, що "Лаври Печерська та Почаївська давно є Ставропігіями Київського Престолу – згідно зі соборними рішеннями ще 1991 і 1993 років".

 

Зоря стверджує, що такий титул не є зазіханням на святині.

 

"Це не приводило ні до яких заворушень чи проблем у минулому – не приведе у майбутньому (хоч кремлівські пропагандисти, можна передбачати, і спробують щось на цю тему набрехати)", – запевнив він.

 

Нагадаємо: синод Вселенської православної Церкви, скасовуючи анафему проти предстоятелів УПЦ КП та УАПЦ, постановив "канонічно поновити їх у своєму єпископському або священицькому сані", тобто потрактував їх на тому ж щаблі церковної ієрархії, що й станом на момент прийняття відповідних рішень Російською православною Церквою.

 

Водночас, Філарет у своїй заяві перед журналістами ввечері 11 жовтня, у день ухвалення рішення про Томос, сказав, що він "був, є і буде патріархом".

 

22.10.2018