Проурядовий блок «Об’єднана правиця» переміг на локальних виборах у Польщі.

Водночас представники опозиційного виборчого альянсу «Громадянська коаліція» вибороли посади мерів у ключових містах країни.

 

 

Блок «Об’єднана правиця», до якого входять партії «Право і Справедливість», «Солідарна Польща» і «Порозуміння», став лідером виборів до сеймиків воєводств Польщі. Згідно з даними екзит-полу, проведеного центром Ipsos для телеканалів TVP, TVN і Polsat, за нього проголосувало 32,3% поляків, котрі мають право голосу. 

 

Друге місце посіла «Громадянська коаліція», до якої входять партії «Громадянська платформа» і «Сучасна», а також  ліве угруповання «Польська ініціатива». Її підтримало 24,7 відсотка виборців. Про це повідомив сайт телеканалу TVN24.

 

Таким чином, «Об’єднана правиця» перемогла у виборах до сеймиків у дев’яти воєводствах переважно у східних регіонах країни: Нижньосілезькому, Люблінському, Лудзькому, Малопольському, Мазовєцькому, Підкарпатському, Підляському, Сілезькому та Свєнтокшиському. «Громадянська коаліція» мала найбільшу підтримку у Західнній Польщі й перемогла у семи воєводствах: Куявсько-Поморському, Любуському, Опольському, Поморському, Великопольському та Західнопоморському.

 

 

На третій сходинці – Польська селянська партія – 16,6%. Політичні групи «Безпартійні самоврядці» та «Kukiz’15» отримали по 6,3% підтримки. На шостому місці опинився блок «Альянс демократичної лівиці» – 5,7%.

 

Водночас, згідно з дослідженням, вибори на посаду мера Варшави у першому турі виграв кандидат від «Громадянської коаліції» Рафал Тшасковський (Rafał Trzaskowski). Він отримав 52,15 відсотка голосів. Його конкурент з  «Об’єднаної правиці» Патрик Які (Patryk Jaki) посів другу сходинку з результатом 30,9%.

 

Окрім того, представники опозиційної «Громадянської коаліції» здобувають перемогу на мерських виборах у таких ключових містах, як Вроцлав, Ґданськ, Люблін, Лодзь, Краків, Познань, Катовіце.

 

Електоральна фреквенція, за інформацією Державної виборчої комісії Польщі, становила 52,15 відсотка. Як стверджують експерти, виборча активність поляків цього разу була найвищою в історії самоврядних виборів у Польщі від 1989 року.

 

Остаточні офіційні результати виборів Державна виборча комісія має оголосити не пізніше четверга, 25 жовтня.

22.10.2018