У Швейцарії активувалися російські шпигуни.

Про це заявив керівник швейцарської Федеральної розвідслужби Жан-Філіп Ґоден.

 

 

Керівник швейцарської розвідки Жан-Філіп Ґоден (Jean-Philippe Gaudin) під час свого першого публічного виступу на цій посаді заявив, що в країні діє значна кількість російських шпигунів. Назвати їхню точну кількість він відмовився, але уточнив, що зараз російські аґенти в Швейцарії стали активнішими, ніж раніше. Про це повідомило в п'ятницю, 19 жовтня, видання Neue Zürcher Zeitung.

 

На даний час прокуратура Швейцарії розслідує кримінальну справу двох росіян, імовірно співробітників ГРУ, Євгенія Серебрякова і Олексія Моренця. Їх підозрюють у причетності до кібератаки на європейську штаб-квартиру Всесвітньої антидопінгової аґенції (WADA) в Лозанні.

 

Окрім того, обох росіян підозрюють у спробі отримати дані з лабораторії радіологічного та хіміко-бактеріологічного аналізу в швейцарському місті Шпіці. Саме в ній досліджували хімічний препарат «Новичок», за допомогою якого було вчинено отруєння Сергія і Юлії Скрипалів у британському Солсбері. Окрім того, в Шпіці досліджували проби ґрунту, привезені з місця хімічних атак у Сирії.

 

Серебряков і Моренець були затримані навесні 2018 року в Гаазі й вислані в РФ. Вони володіли дипломатичними паспортами. У російському МЗС екстрадицію назвали «непорозумінням».

19.10.2018