Десять нових вітамінів довголіття

 

Американський учений ідентифікував десять речовин, що сприяють здоровому старінню. Ці вітаміни можуть виявитися настільки важливими для літніх людей, як і звичайні вітаміни для загального виживання, кажуть науковці. Крім уже відомих «джерел молодості» – вітаміну D, магнію, селену та омега-3 ненасичених жирних кислот, – до них належать чимало рослинних каротиноїдів, а також ерготионеїн з грибів і два бактеріальні антиоксиданти.



Зображення: Fred Froese/ iStock​.


 

Вітамінами вважають ті речовини, які наше тіло не здатне виробляти в достатній кількості самостійно, тож для того, щоби вижити, ми повинні приймати їх з харчами. «Близько 30 вітамінів і мінералів – це кофактори, необхідні для правильного обміну речовин, – пояснив Брюс Еймс (Bruce Ames) з Calico Labs у Сан-Франциско. – Їх виявили, оскільки брак цих речовин може призводити до складних наслідків для здоров’я».

 

Проте не лише наше виживання залежить від вітамінів – вони можуть мати визначальне значення і для тривалості життя. Ці «вітаміни довголіття», як їх називає Еймс, зумовлюють правильне функціонування багатьох білків в організмі, а коли їх бракує, процеси старіння можуть пришвидшуватися. «Певні розлади у функціонуванні протеїнів призводять до підвищеного ризику виникнення вікових недуг», – сказав Еймс.

 

До таких «вітамінів довголіття» належать відомі речовини, які, крім важливих короткочасних функцій в організмі, виконують ще й функцію довгострокового захисту клітин, спадкового матеріалу та тканин, протидіючи старінню. Серед них розсіяні елементи селен і магній, а також вітамін D та омега-3 ненасичені жирні кислоти: докозагексаєнова кислота та ейкозапентаєнова кислота, що, серед іншого, мали б попереджати деменцію.

 

До цих вже відомих засобів Еймс пропонує зарахувати й інші десять речовин, які донині не належали до вітамінів, але в майбутньому можуть бути визнані «вітамінами довголіття». «І ці сполуки здатні призупиняти старіння», – сказав учений.

 

Однією з нових речовин, які можна вважати «джерелом молодості», став ерготионеїн (ergothionein, ESH), що міститься передусім у грибах. Згідно з дослідженнями, він присутній практично у всіх типах людських клітин і тканин, відіграючи важливу роль антиоксиданта. «Вміст ерготионеїну в організмі після 80 років різко знижується, і навіть у людей з легкими когнітивними обмеженнями концентрація цієї речовини нижча за норму», – повідомив Еймс. Крім того, ця сполука – визначальна для певних клітин у системі транспортування, а також може попереджати серцево-судинні захворювання. «Вже тривалий час підозрювали, що ерготионеїн може виявитися справжнім вітаміном», – сказав науковець.

 

Два інші вітаміни довголіття продукують бактерії, а в наш організм вони потрапляють через харчування або власну кишкову флору. Пірролохінолін-хінон (Pyrroloquinolin-Quinon (PQQ) та хеїн (Queuin). «PQQ важливий для здоров’я мітохондрій, і вже чимало разів про нього дискутували як про вітамін», – сказав Еймс. Речовина також діє як антиоксидант і протидіє типовому для старіння скороченню мітохондріальної функції.

 

Хеїн натомість відіграє важливу роль у синтезі біомолекул, зокрема амінокислоти тирозину та нейромедіатора серотоніну, а також у функції транспортної рибонуклеїнової кислоти в клітинах. Еволюційно дуже стара сполука бере участь у клітинному обміні речовин усіх евкаріотів. Еймс повідомив: у дослідах на мишах хеїн проявив себе ефективним проти розсіяного склерозу.

 

До цих трьох нових вітамінів довголіття з грибів і бактерій додається ще сім речовин – еліксирів молодості рослинного походження. Вони всі належать до каротиноїдів, тобто до групи речовин, вже тривалий час відомих як антиоксиданти. «Існують вагомі докази того, що ці каротиноїди допомагають досягати оптимальної та здорової тривалості життя, – каже Еймс. – Брак таких речовин супроводжується когнітивними втратами, серцево-судинними недугами, різними формами раку, макулодистрофією, метаболічним синдромом, втратою слуху, пошкодженнями ДНК, запаленнями імунної системи».

 

На думку Еймса, всі десять речовин з деякими вже відомими важливими для виживання вітамінами належать до «вітамінів довголіття» – вони можуть бути визначальними для здорового тривалого життя. «Зараз важливо розробити тест, за допомогою якого можна буде з’ясувати, яка концентрація цих вітамінів потрібна для оптимального функціонування наших ферментів та протеїнів», – сказав науковець.




Каротиноїд лікопен міститься, зокрема, в томатах. Зображення: topthailand/ iStock.


Bruce N. Ames
Prolonging healthy aging: Longevity vitamins and proteins
PNAS, 15.10.2018

Zehn neue Vitamine für die Langlebigkeit
scinexx.de, 16.10.2018
Зреферувала С. К.

18.10.2018