В Івано-Франківську засудили організаторів незаконного «реабілітаційного центру».

 

Івано-Франківський міський суд виніс вирок трьом чоловікам, обвинувачених у незаконному позбавленні волі людей під прикриттям у вигляді лікування від наркозалежності, передає Курс.

 

Підсудні в орендованих будинках в Івано-Франківську та Угринові утримували 27 людей, частину з них – незаконно.

 

«У 2016 році троє чоловіків, які раніше пройшли реабілітацію від алкозалежності у спеціалізованих центрах Донеччини та Київщини, вирішили організувати такий реабілітаційний центр в Івано-Франківську. Втім, надавати допомогу підопічним у центрі чоловіки не планували.

 

Вони орендували будинок в Івано-Франківську на вулиці Целевича, 16 та селі Угорники на вулиці Лесі Українки, 46.

 

Зловмисники одразу відбирали у "пацієнтів" документи, верхній одяг, гроші та мобільні телефони, щоби позбавити тих будь-якого спілкування та можливості покликати на допомогу. Родичам потерпілих пояснювали, що позбавлення мобільного зв’язку потрібне для лікування», – розповідають правоохоронці.

 

У центрах алко- та наркозалежні дивилися фільми та читали літературу на релігійну тематику.

 

Рідні «пацієнтів» щомісяця сплачували організатором від 3 до 8 тисяч гривень за «лікування».

 

У суді обвинувачені визнали свою вину. Підтвердили, що жодної медичної допомоги потерпілим не надавали, ніхто із них не є фахівцем у наданні професійної допомоги для позбавлення залежності від алкоголю та наркоманії, тільки мали особистий досвід. З потерпілими обвинувачені примирилися та відшкодували їм збитки.

 

Потерпілі подали суду письмові заяви про розгляд кримінального провадження за їхньої відсутності, зазначивши, що в повному обсязі їм відшкодовано майнову та моральну шкоду. Претензій до обвинувачених вони не мали, просили суворо не карати.

 

Суд визнавав трьох чоловіків винними та призначив три роки обмеження волі.

 

Нещодавно подібний «реабілітаційний центр» викрили у Коломиї. У ньому перебували 32 людей, серед них – діти.

17.10.2018