ЄУ затвердила механізм вжиття санкцій за застосування хімічної зброї.

Відтепер Брюссель зможе заморожувати активи і застосовувати інші заходи проти причетних до використання хімічної зброї.

 

    

 

Керівники МЗС країн – членів Європейської Унії в понеділок, 15 жовтня, схвалили механізм для запровадження санкцій за застосування хімічної зброї. Тепер, як повідомляє прес-служба Ради ЄУ, стане можливим вжиття штрафних заходів проти осіб та організацій, які причетні до розробки і застосування хімічної зброї в усьому світі, незалежно від їхнього громадянства і місця знаходження.

 

Санкції можуть вводити як проти тих, хто безпосередньо бере участь у виробництві або використанні хімічної зброї, так і тих, хто надає фінансову, технічну чи іншу підтримку або якимось іншим чином пов'язаний з цим процесом. Штрафні заходи передбачають заморожування активів, заборону на в'їзд в європейські країни, а також на отримання коштів від фізичних та юридичних осіб з ЄУ.

 

«Це рішення стало частиною зусиль Євроунії у царині боротьби з поширенням і застосуванням хімічної зброї, яка є серйозною загрозою міжнародній безпеці. На тлі зростання кількості нападів зі застосуванням такої зброї в різних частинах світу ЄУ таким чином підтверджує свою підтримку міжнародній Конвенції про заборону хімічної зброї», – відзначено в заяві Ради ЄУ.

 

Пропозицію про запровадження нового режиму санкцій висунули Велика Британія та Франція після отруєння колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля в Солсбері й застосування хімічної зброї в Сирії. Рішення розробити єдиний пакет санкцій було ухвалено на саміті ЄУ в червні цього року.

15.10.2018