Столтенберґ: Робота комісії Україна-НАТО лежить у площині домовленостей з Угорщиною.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін обговорив у Брюсселі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом діяльність робочих механізмів особливого партнерства України з НАТО, зокрема засідань комісії Україна-НАТО на міністерському рівні, на тлі кризи в українсько-угорських відносинах. Як відомо, офіційний Будапешт блокує зближення України з Угорщиною через невдоволення мовними статтями освітнього закону.

 

 

Згідно з оцінками генерального секретаря, ключ до розблокування роботи комісії лежить у площині домовленостей між Україною та Угорщиною в питанні забезпечення мовних прав угорської меншини. "Важливим кроком буде повне виконання рекомендацій Венеційської комісії щодо імплементації закону України про освіту", – йдеться у повідомленні Місії України при НАТО.

 

Павло Клімкін, зі свого боку, заявив, що метою держави залишається гарантування мешканцям Закарпаття рівних прав, створення умов для повноцінного розвитку закарпатців як громадян України, підтримки їхніх мов, традицій та культури.

 

Під час зустрічі сторони обговорили спільні виклики безпеки, з якими стикаються держави – члени НАТО й Україна, зокрема безпекову ситуацію у Чорному і Азовському морях. Генсекретар підтвердив, що чіткою відповіддю союзників на зростаючу агресивність Росії є посилення присутності у Східній Європі та Балтії, адаптація і створення нових військових структур, суттєве посилення витрат на оборону.

 

Клімкін звернувся з проханням активізувати роботу трастових фондів НАТО, покликаних сприяти зміцненню безпеки складів боєприпасів в Україні, що набуло актуальності з огляду на надзвичайну подію в Ічні.

 

"Сторони погодились із необхідністю спільного постійного контролю за ефективністю використання допомоги альянсу нашій державі", – переповіли в українській місії.

 

15.10.2018