Столтенберґ очолить Мюнхенську конференцію з питань безпеки.

У жовтні він полишить посаду генсека НАТО, яку обіймав понад 10 років.

 

 

Єнс Столтенберґ, який у жовтні полишає посаду генерального секретаря НАТО, обійме посаду голови Мюнхенської конференції з безпеки. Про це повідомило видання Politico з покликом на свої джерела. Таким чином він заступить німецького дипломата Крістофа Гойсґена (Christoph Heusgen), який головує на конференції з 2022 року.

 

За даними Politico, Єнс Столтенберґ перейде на нову посаду після того, як у лютому 2025 року відбудеться 61-ша Мюнхенська конференція з безпеки. Колишній довголітній керівник конференції Вольфґанґ Ішінґер (Wolfgang Ischinger) залишиться президентом Ради фонду Мюнхенської безпекової конференції.

 

Мюнхенська конференція з безпеки проводиться щороку з лютого 1963-го. На заході політики, активісти неурядових організацій, військовики, представники бізнесу обговорюють питання глобальної безпеки й оборони. Остання конференція проходила 16–18 лютого 2024 року. Учасники обговорювали російсько-український конфлікт та ескалацію на Близькому Сході.

 

Єнсові Столтенберґу 65 років. На початку 2000-х він був прем'єр-міністром Норвегії, а у 2014 році очолив НАТО. Два чотирирічні терміни його повноважень закінчилися у жовтні 2022 року, але союзники двічі пролонґовували його перебування на посаді на один рік на тлі російсько-української війни. 26 червня країни – члени НАТО затвердили на посаді генсека НАТО прем'єра Нідерландів Марка Рютте.

12.09.2024