На Донбасі виявили новітню російську систему супутникового зв'язку.

 

Експерти лабораторії криміналістичних досліджень Атлантичної ради проаналізували фотографії і знайшли нові докази присутності сучасних російських систем на окупованих територіях Донбасу.

 

Про це повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

"При тому, що Росія зменшила кількість військовослужбовців і важких озброєнь, що відправляються на схід України, вона підтримувала (якщо навіть не збільшила) кількість і якість нелетального спорядження і продовжувала надавати необхідний персонал, що володіє технічними знаннями, зокрема фахівців в області електронної війни", – зазначили у лабораторії.

 

Експерти, зокрема, звертають увагу на переносні станції супутникового зв'язку "Ауріга-1.2" (розробка 2014 року, в 2016 році її засікли в Сирії) і "Бар'єр-Т", виявилених у соціальних мережах. Проаналізувавши знимки, фахівці дійшли висновку, що зйомка була проведена в передмісті Макіївки, на території, захопленій бандою "ДНР", орієнтовно навесні-влітку 2017 року.

 

Ці системи, на додаток до іншої допомоги з боку Росії, серйозно сприяють посиленню можливостей підпорядкованих Росією бойовиків завдяки таким механізмам підтримки, як психологічні операції, перехоплення сигналів, розвідка і розширені комунікації.

 

Незважаючи на те, що точний час застосування систем експерти назвати не можуть, для лабораторії ясно, що терористичні угруповання, керовані Росією, як і раніше, значною мірою покладаються на російські військові ресурси та досвід.

 

15.10.2018