Президент звільнив Полторака з війська, аби призначити його цивільним міністром.

 

Президент України, Верховний головнокомандувач Збройних сил Петро Порошенко звільнив міністра оборони України Степана Полторака з військової служби та прийняв рішення про продовження його роботи на посаді голови Міноборони.

 

Про це повідомила прес-служба Президента.

 

 

Церемонія прощання Полторака зі службою відбулася на території Міністерства оборони. По завершенні урочистостей міністр вдягнув цивільний костюм.

 

Президент України Петро Порошенко нагадав, що згідно з вимогами закону "Про національну безпеку України", вже з 1 січня наступного року на посаді міністра оборони мусить перебувати цивільна особа. "Виходячи з цього, Степан Тимофійович Полторак подав відповідний рапорт. І я, відверто кажучи, Степане Тимофійовичу, із дуже важким серцем цей рапорт прийняв – про звільнення генерала армії України Полторака Степана Тимофійовича з військової служби", – сказав Порошенко.

 

"Звільнення з військової служби – це не є покарання. Це не є свідченням недоліків у роботі... Цінуючи значний, визначальний внесок Степана Тимофійовича Полторака у відродження Збройних сил України, а до того – у відродження і становлення Національної гвардії України, я прийняв рішення, щоби він продовжив керівництво оборонним відомством вже у статусі цивільного міністра", – заявив голова держави.

 

Президент підкреслив, що закон про національну безпеку узгоджено з партнерами з НАТО, і така процедура передбачена. "Отже, моє рішення цілком і повністю відповідає букві і духу закону", – запевнив Президент.

 

Петро Порошенко сказав, що для Степана Полторака піти з військової служби було дуже важко. "Ви віддали службі ні багато ні мало – 35 календарів, 35 років служби в погонах", – звернувшись до Полторака. Президент зазначив, що Полторак очолив Нацгвардію та Міністерство оборони "у найскладніший та найдраматичніший час історії нашої держави".

 

"Є три українських бренди, від яких зараз найбільше корчить Москву, – це Збройні сили, Національна гвардія України і наша українська автокефальна Церква. Хочу наголосити, що два з цих трьох брендів, а саме Збройні сили і Нацгвардія, тісно пов’язані з вами, тож і надалі їх зміцнюйте, аж до повної нашої перемоги", – закликав Порошенко.

 

 

Степан Полторак подякував керівництву держави за довіру очолювати армійське відомство, а також за переродження армії. "Я дякую вам за те, що всі разом ми зупинили ворога, всі разом ми створюємо нову історію і запроваджуємо нові традиції", – заявив міністр.

 

Полторак подякував усім солдатам, офіцерам та службовцям, з якими він служив разом, а особливо протягом минулих чотирьох років, які були найскладнішими в житті держави.

 

"Я дякую українському народові за те, що у найважкі дні, коли Росія перетнула кордон і почала агресію проти України, сам народ став армією. Хтось взяв до рук зброю і пішов на фронт, хтось став волонтером і кожного дня, ризикуючи своїм життям, був на передовій, а хтось віддав останню копійчину для того, щоб підтримати Збройні сили України", – сказав Степан Полторак.

 

Міністр також подякував своїй родині за підтримку.

 

15.10.2018