Рейтинґ ХДС/ХСС побив черговий антирекорд.

Тим часом німецькі «зелені» набирають популярності.

 

 

Рейтинг правлячого в Німеччині блоку християнських партій впав до найнижчого показника за всю його історію. Хоча ХДС/ХСС залишається лідером симпатій серед німців. Про це свідчать результати соціологічного опитування Sonntagstrend, підготовленого демоскопічним інститутом Emnid для газети Bild am Sonntag. Рейтинг опубліковано в неділю, 14 жовтня.

 

Якби вибори до Бундестаґу відбулися зараз, то за партію, яку очолює бундесканцлерка ФРН Анґела Меркель, Християнсько-демократичний союз (ХДС), і її партнера – баварський Християнсько-соціальний союз (ХСС) – проголосували б 26 відсотків опитаних виборців. Це на один відсотковий пункт менше порівняно з показником попереднього тижня.

 

Друге місце в рейтинґу тепер ділять Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), котра зараз є коаліційним партнером ХДС/ХСС, і партія «Союз-90»/Зелені. Обидві партії підтримують по 17 відсотків виборців. При цьому показник соціал-демократів порівняно з минулим тижнем залишився незмінним. Тим часом рейтинґ «зелених» виріс на один відсотковий пункт, що стало для них найкращим показником за минулі сім років.

 

 

Правопопулістська партія «Альтернатива для Німеччини» (АДН), котра відверто підтримує Кремль, нарешті почала втрачати популярність. Під час останнього опитування громадської думки її підтримали на один відсоток менше, аніж минулого тижня. Таким чином з рейтингом у 15 відсоткових пунктів вона опинилася на четвертому місці.

 

Проте виріс рейтинг іншої німецької політичної сили, яка симпатизує Кремлю, – Лівої партії. Нині її підтримують 11 відсотків виборців, що на один відсотковий пункт більше, аніж минулого тижня.

 

Показник ліберальної Вільної демократичної партії (ВДП) залишився незмінним – 9 відсотків.

 

Решта партій набрали сумарно близько п'яти відсотків голосів респондентів.

 

Репрезентативне опитування проводили 4-10 жовтня, в ньому брали участь 1899 осіб з усіх федеральних земель Німеччини.

14.10.2018