Порошенко: Томос – ще один Акт проголошення Незалежності України.

 

Президент України Петро Порошенко у своєму зверненні до українців з нагоди завершення Синоду Вселенського Патріархату заявив: підсумкове комюніке ієрархів Константинополя і є рішенням про надання Томосу українській Православній Церкві. Відтак голова держави називає 11 жовтня історичним для України днем, а його значення порівнює зі здобуттям Незалежності.

 


Зустріч Президента Порошенка та патріарха Філарета після новин із Константинополя

 

 

"Рішення про надання автокефалії вже прийняте. Наголошую, рішення про надання автокефалії Україні – прийнято і ще раз підтверджене", – заявив Порошенко у своєму зверненні, оприлюдненому у четвер увечері.

 

Президент процитував Варфоломія, кажучи, що світове православ’я – це "сузір’я незалежних та рівних національних Церков". "Нарешті у цьому сузір’ї засяє і наша українська зірка", – прокоментував голова держави.

 

"Ми сьогодні отримали автокефалію і після Собору предстоятель української помісної православної Церкви отримає Томос", – пояснив Президент.

 

Голова держави наголосив, що рішення Константинополя "остаточно розвіяло імперські ілюзії і шовіністичні фантазії Москви".

 

"Питання Томосу та автокефалії виходить далеко за межі церковного життя", – визнав Президент. На переконання Порошенка, власна Церква – це питання Незалежності, національної безпеки, державності, а навіть всієї світової геополітики. "Це – падіння Третього Риму як найдавнішої концептуальної заявки Москви на світове панування", – потрактував голова держави.

 

"Томос – фактично ще один Акт проголошення Незалежності України. Імперія втрачає один із останніх важелів впливу на свою колишню колонію", – резюмував Петро Порошенко.

 

При цім Президент наголосив, що власна Церква – це ще й гарантія духовної свободи. "Я гарантую, що держава Україна поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність з Російською православною церквою. Але так само гарантую, що держава захистить права тих священиків і мирян УПЦ Московського патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину українську православну помісну Церкву", – пообіцяв Порошенко.

 

"Українська влада гарантує повне дотримання релігійної свободи для вірних усіх конфесій. У нас не було, нема і не буде державної церкви.  І в освячену Томосом Православну церкву теж ніхто нікого не «запрошуватиме» силоміць", – запевнив Президент.

 

"Спільне творення незалежної церкви не може бути підставою для розбрату, для протистояння, для насильства. Ми цього точно не маємо допустити. Навпаки, це дорога до миру, спокою, порозуміння", – наголосив Порошенко.

 

"Як тільки де побачите людей, які закликатимуть взяти силою лавру, монастир чи храм, знайте, то – московська агентура. Бо мета Кремля – розпалити в Україні релігійну війну.  І це точно не мій план, не план українського народу і не план української держави", – застеріг Президент.

 

"Це – велика перемога боголюбивого українського народу над московськими демонами, перемога добра над злом, світла над темрявою", – резюмував голова держави.

 

У четвер увечері Президент прийняв у своєму офісі патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета. "Це епохальне рішення", – сказав предстоятель УПЦ КП.

 

Філарет нагадав про те, що українська Церква ніколи не була автокефальною. "Вона мала широкі права за київських князів, але перебувала у складі Константинопольського патріархату. А потім потрапила у російську неволю і теж була невільною. У ХХ столітті, коли виникла Українська Народна Республіка, нібито відродили Українську автокефальну церкву, але тут же вона і загинула", – переповів патріарх.

 

Філарет зазначив, що для створення Православної церкви доведеться здійснити низку кроків. "Але створимо її на вільних засадах, без насилля і без будь-якого тиску, добровільно", – запевнив він.

 

12.10.2018