У штаті Вашінґтон скасовано смертну кару.

Таким чином уже 20 штатів країни не застосовуватимуть більше страту щодо злочинців.

 

 

Верховний суд штату Вашінґтон ухвалив рішення про скасування смертної кари на території штату. Суд визнав застосування такого карного заходу неконституційним. Постанову суду опубліковано у четвер, 11 жовтня.

 

У документі зазначено, що страта людини є неконституційною не сама собою, а через довільність її застосування. «Смертна кара не має законної сили, оскільки застосовується довільно і під впливом расового чинника», – йдеться в постанові, яку цитує газета The Washington Post. Відповідно до рішення суду, восьми засудженим до смертної кари в’язням, котрі перебувають в тюрмах штату , покарання замінено на довічне ув'язнення.

 

Таким чином, Вашінґтон став 20-м штатом США, в якому скасовано смертну кару. Раніше Верховний суд Вашінґтона вже тричі оголошував смертну кару неконституційною (в 1972, 1979 і 1981 роках), але згодом законодавство штату знову змінювалося.

 

Загалом у Сполучених Штатах за останні десятиліття страту стали застосовувати значно рідше. У 1998 році такого покарання зазнали 98 ув'язнених, в 2017 році цей показник скоротився до 23 осіб. З початку 2018 року в Сполучених Штатах були страчені 18 ув'язнених, 10 з них – у Техасі. У 16 з 30 штатів, де зберігається найвища міра покарання, не було жодної страти з 1976 року.

12.10.2018