Філарет: Ми об'єднаємося – томос отримає єдина українська Церква.

 

Патріарх Київський і всієї Руси-України, очільник Української Православної Церкви Київського патріархату Філарет заявив, що найближчим часом відбудеться об’єднавчий собор для отримання Томосу про автокефалію українською Церквою.

 

Про це Філарет заявив під час брифінгу біля Володимирського собору в Києві, коментуючи заяву Священного Синоду Вселенського патріархату з підтвердженням процесу надання автокефалії українським православним, інформує аґенція УНІАН.

 

 

"Найближчим часом ми, по-перше, об’єднаємося, а по-друге, отримаємо Томос про автокефалію української Церкви – уже єдиної української Церкви, яка ввійде у молитовне єднання з іншими помісними православними Церквами", – сказав предстоятель УПЦ КП.

 

Філарет повідомив, що на об'єднання підуть УПЦ Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та представники УПЦ Московського патріархату, які підтримують створення єдиної помісної православної Церкви в Україні. 

 

Предстоятель УПЦ КП зазначив, що для створення єдиної православної Церкви в Україні "потрібно об'єднатися трьом Церквам в одну Церкву".

 

Патріарх сказав, що визнання канонічного сану ієрархів відкриває шлях до об'єднання.

 

"Що мається на увазі? Мається на увазі анафема, яку наклали на мене в архієрейському соборі Російської православної церкви за те, що ми законно на помісному соборі висловили бажання мати в Україні автокефальну Церкву, незалежну від Москви на тій підставі, що Україна стала незалежною державою", – наголосив Філарет. 

 

Він пояснив, що через цю анафему не визнавався єпископат УПЦ КП. Відтак, для об'єднання Церков в Україні слід було визнати недійсною цю анафему. 

 

"Я не один раз звертався до Вселенського патріарха з цим питанням – визнати цю анафему недійсною, і ось тепер прийшов час, коли Священний Синод якраз відновив, як сказано в рішенні, і мою діяльність, і діяльність єпископів, і діяльність віруючих. Тобто таїнства, які ми звершували, визнаються дійсними таїнствами не тільки після цього рішення, а і протягом всіх тих років, коли ми звершували хіротонії, звершували таїнства, хрещення і інше", – заявив Філарет. 

 

"І тепер це рішення про недійсність цих всіх заборон дає нам можливість тепер об'єднатися з архієреями Московського патріархату, які захочуть об'єднатися з нами, і об'єднатися з Автокефальною церквою, бо щодо митрополита Макарія цей же Синод Константинопольсткого патріархату прийняв таке саме рішення", – заявив Філарет.

 

"Тепер ми, архієреї всіх трьох Церков, є законними, канонічними, благодатними і тепер можемо при нашій добрій волі об'єднатися вже в одну Українську православну Церкву, яка потім буде визнана Вселенським патріархом, і не тільки Вселенським, але Томос про автокефалію Української церкви ми отримаємо від Вселенського патріарха", – пояснив патріарх.

 

11.10.2018