Колишній "беркутівець" отримав 9 років за передачу інформації бойовикам.

 

Ізюмський міжрайонний суд Харківщини засудив до 9 років позбавлення волі колишнього інспектора відділу документування полку міліції "Беркут" Андрія Мірутенка за передачу бойовикам екстремістського руху "Донецька народна республіка" інформації про прибуття міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і Президента Петра Порошенка в зону антитерористичної операції в липні 2014 року.

 

Про це повідомила аґенція "Українські новини", покликаючись на вирок суду.

 

Встановлено, що майора міліції Мірутенка в травні 2014 року відрядили у зону АТО. Із 27 травня до 6 липня 2014 року в Ізюмі (Харківщина) він постійно підтримував зв'язок з представником "ДНР" (не встановлений слідством), на виконання завдань якого здійснював збір інформації про розміщення блокпостів, озброєння, переміщення і розташування особового складу та військової техніки підрозділів української армії.

 

Зокрема, 1-3 липня підсудний передав терористам інформацію про прибуття Авакова і Порошенка в штаб АТО в селищі Довгеньке Харківської області.

 

Крім того, він передав "ДНР" інформацію про плани і задуми керівництва сил АТО щодо проведення військової операції зі звільнення Слов'янська.

 

29 липня 2014 року колишній "беркутівець" був затриманий, але 25 грудня 2014 року його звільнили зі СІЗО для проведення обміну полоненими з бойовиками "ДНР". Утім, він повернувся на підконтрольну державі територію.

 

Під час допиту у суді заявив, що з листопада 2013 року по липень 2014 виконував свої функціональні обов'язки міліціонера, в тому числі під час Революції гідності, але після розформування їхнього  спецпідрозділу "Беркут" був відряджений в зону АТО.

 

"Про приїзд міністра внутрішніх справ і Президента України дізнався ввечері в той день, коли вони приїхали, з телевізійних новин. Вся техніка була на виду, її не ховали від сторонніх осіб, стояла на блокпостах і т.д. Через блокпост, на якому він чергував, постійно проїжджали різні автомобілі, які могли самостійно побачити цю техніку, озброєння ", – йдеться у поясненнях підсудного, наведених у тексті вироку.

 

У судових дебатах Мірутенко вказав, що обвинувачення ґрунтується на припущеннях, і став заперечувати надання будь-якої секретної інформації бойовикам "ДНР".

 

Він також наполягав на допиті в суді Авакова, але міністр не з'явився за повісткою до суду.

 

11.10.2018