Американця посадили за співпрацю з кремлівськими тролями.

Він допомагав зловмисникам купувати рекламні оголошення у Facebook.

 

                       Спецпрокурор Роберт Мюллер

 

Мешканця Каліфорнії Річарда Пінедо (Richard Pinedo), щодо котрого вели розслідування слідчі з команди спецпрокурора Роберта Мюллера, засуджено федеральним окружним судом до року позбавлення волі. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Пінедо визнали винним у продажу росіянам банківських рахунків, які використовували для купівлі інтернет-реклами на підтримку Дональда Трампа, а також з метою розпалювання ворожнечі в американському суспільстві.

 

Кримінальну справу проти Пінедо було порушено слідчими Мюллера в лютому цього року. Тоді ж спецпрокурор висунув звинувачення проти 13 росіян і трьох російських компаній, причетних до створення фейкових екаунтів в соцмережах «з метою сіяти розбрат в американському суспільстві, збирати розвідувальну інформацію та ініціювати політичні акції».

 

Тоді в обвинувальному висновку проти росіян прізвище Пінедо не згадувалося, однак джерело, близьке до розслідування, повідомило аґенції Reuters, що саме цей каліфорнієць допомагав російським зловмисникам відмивати гроші і купувати рекламні оголошення у Facebook, а також оплачувати витрати через систему PayPal для організації політичних акцій.

 

Пінедо погодився співпрацювати з обвинувачами і визнав провину. Він став третьою за рахунком засудженою особою в розслідуванні Мюллера. У квітні нідерландський адвокат Алекс ван дер Зваан був засуджений до 30 днів позбавлення волі за подання неправдивих свідчень. У вересні екс-радника президента Трампа Джорджа Пападопулоса засудили до 14-денного ув'язнення.

10.10.2018