Вибухи в Ічні вщухають – пожежники залучили авіацію.

 

Міністерство оборони України повідомило про те, що вибухи на військовому арсеналі під Ічнею вщухають.

 

"З ночі і станом на 09:00 сьогодні, 10 жовтня, інтенсивність вибухів значно знизилась, йде тенденція на покращення ситуації на території 6-го арсеналу. Наразі фіксують вибухи боєприпасів з періодичністю 1 вибух на 10 хвилин", – повідомив начальник управління комунікацій та преси Міністерства оборони Олексій Чернобай.

 

 

З його слів, зменшення вибухів та задимленості дозволило оперативному штабу з ліквідації наслідків задіяти авіацію та аеророзвідку над місцем надзвичайної події.

 

"Осередки займання пожежі локалізовано, здійснено аеророзвідку тих осередків, які залишились, і найближчим часом з метою їхнього гасіння буде застосовано пожежну авіацію ДСНС. Так як періодичність вибухів значно зменшилась, є можливість працювати пожежній авіації. Зокрема, була здійснена повітряна розвідка авіацією ДСНС над територією арсеналу та аеророзвідка за допомогою БПЛА", – повідомив полковник.

 

Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомила: станом на 11:30 для проведення рятувальних та урґентних робіт у районі надзвичайної ситуації залучили понад 1 тис. осіб та 214 одиниць техніки. Зокрема, до гасіння залучено 2 Інженерні машини розгородження, 4 пожежних танки ЗСУ та 2 літаки АН-32П ДСНС.

 

Міністр оборони України Степан Полторак під час засідання уряду в середу навів дещо інші дані про інтенсивність детонацій: з його слів, станом на ранок середи вибухало раз на три хвилини.

 

"Інтенсивність вибухів на сьогодні на ранок становить один вибух у три хвилини. Був іще потужний вибух уночі", – сказав Полторак, котрого цитує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Зранку розпочала гасіння пожежі авіація ДСНС... Є ще задимлення на арсеналі, але я думаю, що найближчим часом ми будемо здатні ліквідувати цю подію", – запевнив міністр.

 

 

Інформація про пожежу та вибухи боєприпасів на території складів 6-го арсеналу Міноборони України біля селища Дружба (Ічнянський район, Чернігівщина) надійшла о 3.30 вівторка, 9 жовтня.

 

Постраждалих серед військовослужбовців, співробітників ЗСУ і цивільного населення внаслідок вибухів боєприпасів немає.

 

Через надзвичайну подію евакуювали мешканців із 38 поселень.

 

Згідно з даними Чернігівської ОДА, чисельність жителів, що підлягають евакуації, становить 18 794 особи. У ДСНС повідомили про фактичну евакуацію понад 12,3 тис. осіб.

 

В ОДА поінформували, що 63 особи звернулися по медичну допомогу у зв'язку з поганим самопочуттям через задимленість унаслідок НП.

 

За фактом НП на складах військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею "недбалість" (ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України). У Службі безпеки України повідомили, що розслідують кілька версій пожежі на території складських приміщень в/ч ЗСУ, зокрема, відпрацьовують версію про можливу диверсію.

 

10.10.2018