Росія перекинула до Лівії війська і озброєння.

Зокрема, йдеться про спецпризначенців ГРУ і комплекси С-300.

 

 

Стало відомо, що Росія відрядила до Лівії кілька десятків військовослужбовців Головного управління Генштабу (раніше ГРУ) для підтримки командувача Лівійської національної армії генерала Халіфи Хафтара. Той контролює території на сході країни і воює з визнаним міжнародним співтовариством урядом Лівії. Кремль також поставив Хафтару важке озброєння.

 

Про це написала британська газета The Sun з покликом на високопоставлене джерело в уряді.  За даними видання, керівництво британських спецслужб доповіло прем'єр-міністерці Терезі Мей про намір Росії закріпити військову присутність в Лівії. 

 

Водночас газета The Sun повідомила про створення Росією військових баз в містах Тобрук і Бенгазі на північно-східному узбережжі Лівії. Згідно з цією інформацією, обидві бази прикривають бойовики «Приватної військової компанії Вагнера». Британська розвідка вважає ймовірним, що російські крилаті ракети «Калібр» і зенітно-ракетні системи ППО С-300 доставлено на територію Лівії.

 

Керівництво британської розвідслужби вважає, що президент РФ Володимир Путін має намір перетворити виснажену війною Лівії на нову Сирію, вказано далі в матеріалі газети. За даними The Sun, мета Москви – спровокувати нову міґраційну кризу в Європі. Крім того, в Лівії є великі родовища нафти, в яких також зацікавлена ​​РФ, повідомляє британська газета.

 

Москва вперто спростовує цю інформацію. Заступник голови комітету Держдуми з оборони Юрій Швиткін назвав «фантазією» заяви британських спецслужб про плани Кремля «перетворити Лівію на нову Сирію». «Можу з усією відповідальністю заявити, що російські військовослужбовці не присутні в Лівії. Ми користуємося офіційною інформацією і офіційними джерелами. А якщо говорити про думку Великої Британії, можна відповісти, що їхнім фантазіям немає меж. Тому вони можуть скоро сказати, що вже в Лондоні Псковська дивізія перебуває», – покпинив Швиткін.

 

Тим часом інформаційне агентство РБК підтвердило інформацію The Sun з власних джерел у Міністерстві оборони Росії. За даними агентства, на схід північноафриканської держави перекинуті, зокрема, елітні десантні підрозділи з Підмосков'я.

10.10.2018