Рейтинг довіри росіян до Путіна впав за рік на 20 відсотків.

Про це свідчить свіжа соціологія.

 

 

Рейтинг довіри до президента РФ Володимира Путіна серед росіян знизився на 20 відсотків з вересня 2017 до вересня 2018 року. Нині він становить лише 39 відсотків (рік тому – 59%). Це засвідчили нещодавно опубліковані результати опитування громадської думки, проведені соціологічною організацією «Левада-центр». Причому найстрімкіше падіння, за даними демоскопів, відбулося саме за останні три місяці. 

 

Водночас зі семи відсотків до 13% зріс рейтинг недовіри до шефа Кремля. Він уперше піднявся за цим показником на третє місце серед російських політиків, поступившись лише прем'єр-міністрові Дмитрові Медведєву і лідеру ЛДПР Володимиру Жиріновському.  

 

Рівень довіри росіян знижується і щодо Медведєва та інших членів російського уряду. Так, прем’єр-міністрові та міністрові закордонних справ Сергію Лаврову довіряють лише по 10 відсотків росіян. Міністру оборони Сергію Шойгу довіряють 15 відсотків. Друге місце він ділить з лідером ЛДПР Володимиром Жиріновським.

 

Прем'єр-міністр РФ, як ми вже зазначали, очолив антирейтинг довіри росіян. Медведєву не довіряє 31 відсоток опитаних мешканців Росії. Два роки тому цей показник становив 19 відсотків.

 

Директор «Левада-центру» Лев Гудков в числі причин зростання невдоволення і зниження рейтингу президента РФ назвав завершення «кримської ейфорії», накопичену втому від стану мобілізації і страх війни. «Натхнення з приводу цих проектів Путіна стрімко знизилося. Після президентських виборів влада оголосила про підвищення податків, почалося зростання цін, фінальним акордом стала пенсійна реформа. Люди вважають, що держава намагається вирішити свої проблеми за рахунок населення. Високим було очікування, що Путін скасує закон», – прокоментував Гудков.

 

Опитування було проведене у вересні цього року. В ньому взяли участь близько 1600 респондентів.

 

Нагадаємо, минулого тижня стало відомо, що рейтинг довіри проурядової «Єдиної Росії» знизився до десятирічного мінімуму і становить 31 відсоток. Такими є результати соціологічних досліджень фонду «Общественное мнение». На думку політологів, стрімкий негативний вплив на ставлення росіян до всіх інститутів влади вчинила пенсійна реформа.

09.10.2018