Росія звинуватила США в розробці хімічної і біологічної зброї в Грузії.

У Тбілісі й Вашінґтоні назвали ці заяви абсурдними.

 

                                    генерал Кірілов

 

Російське Міністерство оборони звинуватило Пентагон в розробці біологічної зброї на території Грузії. Зокрема, закиди стосуються Центру громадської охорони здоров'я імені Річарда Луґара в Тбілісі. Начальник військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту Збройних сил Росії Ігор Кірілов заявив на брифінгу в четвер, четвертого вересня, що там, мовляв, зберігають хімічні боєприпаси і тестують їх на місцевих мешканцях.

 

Посилаючись на відкриті дані федеральної контрактної системи США, Кірілов розповів, що Центр Луґара працює з 2011 року, його будівництво обійшлося Пентаґону в 160 млн доларів, а в 2018 році на території Центру побудували новий восьмиповерховий адміністративно-лабораторний корпус. «Два поверхи нової будівлі повністю відведені підрозділам сухопутних військ США, а також існують окремі зони для роботи з пацієнтами, зараженими збудниками особливо небезпечних інфекцій», – стверджував Кірілов, додавши, що грузинські фахівці обмежені в переміщеннях по центру і не мають доступу до американських документів.

 

Як запевняв Кірілов, йому нібито відомо, що біологи військово-медичної групи США проводили в центрі Луґара таємні експерименти над мешканцями Грузії, які «неодноразово закінчувалися летальним результатом». «Практично одномоментна загибель великої кількості добровольців дає підстави вважати, що в Центрі Луґара під виглядом лікування було проведено тестування високотоксичного хімічного препарату або біологічного аґента, якому притаманна висока летальність», – підкреслив Кірілов.

 

Представник Пентаґону Еріх Пахона назвав заяву Міноборони Росії «вигадкою російської інформаційної кампанії з дезінформації, спрямованої проти Заходу». «США не розробляють біологічної зброї в Центрі Луґара. Це не об'єкти США. Центр громадської охорони здоров'я імені Річарда Луґара належить і перебуває у віданні Грузинського національного центру з контролю над захворюваннями і громадського здоров'я», – зазначив Пахона.

 

«Це абсурд. Ми неодноразово вже говорили, що нічого схожого в даному центрі не відбувається. У центрі ведеться робота, спрямована виключно на охорону здоров'я населення», – заявили представники центру, коментуючи для преси висловлювання росіян.


«Дослідницький центр Луґара є об'єктом Національного центру з контролю за захворюваннями і громадського здоров'я МОЗ Грузії і фінансується грузинським урядом», – наголошується в заяві Міністерства закордонних справ Грузії, яку цитує грузинський інформаційний портал Apsny.ge.

 

Щоб остаточно розвіяти сумніви, Грузія запросила російських науковців відвідати Центр Луґара, який розташований у передмісті Тбілісі. Спецпредставник прем'єр-міністра Грузії щодо Росії Зураб Абашидзе зазначив, що на останній з регулярних Празьких зустрічей зі заступником міністра закордонних справ Росії Григорієм Карасіним, яка відбулася 1 жовтня, нагадав російському дипломату, що росіянам було надіслано офіційне запрошення центру на міжнародну конференцію 14–15 листопада в Тбілісі з питань, пов'язаних із Конвенцією про заборону біологічної зброї.

 

05.10.2018