Порошенко подав проект закону про пролонґацію "особливого статусу".

 

Президент України Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді проект закону, котрий має на меті пролонґувати термін дії закону про "особливий статус" на Донбасі до 31 грудня 2019 року.

 

Проект закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" (№9153) зареєстровано в апараті ВР 3 жовтня, голова держави визначив його як невідкладний.

 

"Реалізація закону сприятиме створенню необхідних умов для продовження процесу мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей і, відповідно, забезпеченню відновлення суверенітету і територіальної цілісності України", – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

 

Адміністрація президента зазначає, що прийняття акта "зумовлене необхідністю забезпечити умови для продовження процесу мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей, вжиття політико-дипломатичних та інших заходів із метою відновлення суверенітету і територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаного кордону; забезпечити захист життя і здоров’я цивільного населення та військовослужбовців Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань".

 

Інші цілі закону – "сприяти встановленню правопорядку та нормальної життєдіяльності у населених пунктах зазначених районів, поверненню громадян до місць їх постійного проживання та відновленню конституційних прав і свобод громадян, а також прав і законних інтересів юридичних осіб; сприяти подальшій консолідації міжнародної підтримки України у процесі мирного врегулювання; зберегти та у разі необхідності посилити міжнародний санкційний режим, запроваджений з метою відновлення територіальної цілісності і суверенітету України; створити необхідні умови для розгортання в окремих районах Донецької та Луганської областей України багатонаціональної миротворчої операції під егідою ООН".

 

20 вересня під час виступу у Верховній Раді зі щорічним посланням про внутрішнє та зовнішнє становище держави Президент України Петро Порошенко заявив, що виступає за пролонґацію закону про "особливий статус".

 

"Минулого року неприємною несподіванкою для Кремля став факт подовження українським парламентом Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Своїм відповідальним голосуванням саме ви, шановні народні депутати, вибили козир із рук Путіна. І хочу наголосити, що росіянам тоді довелося істотно корегувати свою тактику. Тепер вони знову дістали цю заяложену карту. Кремль та його посіпаки вкотре намагаються переконати європейську спільноту у неготовності української сторони подовжити дію Закону. Це, на думку РФ, є нібито свідченням неспроможності України виконувати взяті на себе зобов’язання, отже, мовляв, санкції у зв’язку з цим мають бути зняті. Погодьтеся, було би злочинною помилкою дати Московії шанс звинуватити Україну в невиконанні угод і добитися послаблення санкційного тиску. Я абсолютно переконаний, що це точно не український сценарій", – заявив голова держави.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила на засіданні погоджувальної ради у понеділок: пролонґація закону посилить інструментарій для українських дипломатів і партнерів з ЄС і США для продовження санкцій проти Росії.

 

"Питання цього закону порушувалося під час зустрічей лідерів усіх фракцій з американськими високопосадовцями і також Президентом України на полях саміту НАТО і Генасамблеї ООН. Під час зустрічей з високопосадовцями – і паном Болтоном, і Волкером – всі фракції, крім однієї (йдеться, очевидно, про "Батьківщину, – Z) ствердили готовність проголосувати за пролонґацію цього закону", – сказала Геращенко, згідно з аґенцією "Укрінформ".

 

Водночас вона наголосила, що дискусія стосовно цього документа стосується не тіла закону, адже він був прийнятий в 2014-му і 2015 роках, а йдеться тільки про його пролонґацію.

 

"Дуже важливо, що позиція українських дипломатів є наступною: пролонґанція цього закону значно посилить інструментарій як для українських дипломатів, так і для наших друзів у країнах ЄС і США для продовження санкцій для Російської Федерації", – уточнила Геращенко.

 

 

03.10.2018