Чєпіґа-Боширов брав участь у вивезенні Януковича з України.

 

Полковник головного розвідувального управління Міністерства оборони Росії Анатолій Чєпіґа ("Руслан Боширов"), якого Велика Британія підозрює в отруєнні екс-агента російської розвідки Сєрґєя Скріпаля, очолював операцію з вивезення до Росії екс-президента України Віктора Януковича.

 

Про це пише російський журналіст Сєрґєй Канєв, автор низки викриттів про Боширова і Пєтрова, у своїй статті для проекту "МБХ Медіа".

 

"У лютому 2014 року співробітник ГРУ Чєпіґа брав участь у евакуації колишнього президента України Віктора Януковича в складі сил спеціальних операцій (ССО) Міноборони Росії, отримавши за це звання "Героя Росії". Разом із ним у Кремлі нагороди вручили колишньому охоронцеві Путіна Алєксєю Дюміну, котрий згодом став губернатором Тульської області, а також групі "музикантів" із "Консерваторії" з вулиці Народного ополчєнія (йдеться про Воєнно-дипломатичну академію РФ, – Z), котрі надалі склали кістяк ПВК "Вагнер", – йдеться у публікації.

 

Сєрґєй Канєв розповів у коментарі "Громадському", що найближчими днями опублікує детальне розслідування із фактами участі Чєпіґи-Боширова в спецоперації з вивезення Януковича.

 

"Чєпіґа-Боширов брав участь в евакуації Януковича в Росію. Принаймні, про це свідчать мої джерела. Він зі своїм підрозділом спецпризначенців прибув до резиденції Януковича – Межигір’я. Перебував там, охороняв його. Звідти вони транспортували його в Крим і до Росії", – розповів журналіст, котрий бере участь у резонансних розслідуваннях проектів Bellingcat та "Інсайдер".

 

Адвокат Януковича Олександр Горошинський, відповідаючи на запитання, чи допомагали в евакуації Януковича російські спецпризначенці, відповів, що йому такі обставини невідомі.

 

"Я це питання не вивчав, в матеріалах справи, які надані суду, цього немає. Я не прочитав, щоправда, ще всі матеріали, але в тих, що я прочитав – я цього не знайшов", – сказав адвокат.

 

Прокурор у справі про держзраду Януковича Руслан Кравченко заявив, що не може ні підтвердити, ні спростувати участь Чєпіґи-Боширова в евакуації екс-президента, бо слідству невідомо, хто з російської сторони брав участь у цій операції.

 

Віталій Сердюк, ще один адвокат Януковича, заявив "Громадському", що він "повністю спростовує" участь агентів ҐРУ в евакуації. З його слів, коли Янукович був під Мелітополем, начальник його охорони Костянтин Кобзар подзвонив черговому Федеральної служби охорони (ФСО) Росії, після чого за екс-президентом прилетіли гелікоптери. Захисник упевнений, що цю операцію організувала ФСО.

 

Джерела "Громадського" в Генпрокуратурі повідомили, що слідство не натрапило на сліди росіян у Межигір'ї. Однак 22 лютого 2014 року, коли Янукович вже був у Харкові, охоронці екс-президента точно були на зв’язку з РФ.

 

"У нас є білінги (інформація про локалізацію телефонів, – Z) російських телефонів. 6 номерів. Але вони були точно на телефонному зв’язку з ними. Чи були фізично – це невідомо. Це було 22 лютого. Уже в ніч на 23 лютого вони точно фізично з’являються поруч з Януковичем в Урзуфі Донецької області. Звідти вони його переправляють в Єйськ Краснодарського краю в Росію, звідти вони супроводжують його літаком в Анапу, а з Анапи військово-транспортним літаком в Гвардійське в Криму", – розповів співрозмовник "Громадського".

 

Крім того, згідно з даними джерел в ГПУ, двоє з шести людей, котрі супроводжували Януковича, також організовували зустріч екс-прем’єра Миколи Азарова та президента РФ Володимира Путіна 18 лютого в президентській резиденції між Петербургом та Москвою. "Можливо, вони були ґереушниками або з охорони президента Росії", – припустили джерела в Генпрокуратурі.

 

02.10.2018